uprkos visokoj inflaciji

Turska centralna banka ponovo smanjila referentnu kamatnu stopu

BankeNovacSvet

24.11.2022 17:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Turska centralna banka ponovo smanjila referentnu kamatnu stopu Turska centralna banka ponovo smanjila referentnu kamatnu stopu
Turska centralna banka ponovo je u četvrtak smanjila referentnu kamatnu stopu za 1,5 procentnih poena iako je inflacija u toj zemlji dostigla 85 odsto. Centralna banka... Turska centralna banka ponovo smanjila referentnu kamatnu stopu

Turska centralna banka ponovo je u četvrtak smanjila referentnu kamatnu stopu za 1,5 procentnih poena iako je inflacija u toj zemlji dostigla 85 odsto.

Centralna banka je odlučila da snizi kamatnu stopu na devet odsto, nakon serije sličnih velikih smanjenja, prenosi Beta.

Taj potez je u skladu sa ekonomskim stavovima predsednika Redžepa Tajipa Erdogana (Recep Tayyip Erdogan) koji tvrdi da povećanje kamatnih stopa izaziva inflaciju iako tradicionalno ekonomsko razmišljanje kaže da povećanje kamatnih stopa pomaže da se inflacija stavi pod kontrolu.

Erdogan je tražio da kamatna stopa do kraja godine bude jednocifrena. On računa na niže troškove zaduživanja kako bi pokrenuo ekonomiju dok se Turska priprema za predsedničke i parlamentarne izbore sledećeg juna.

Banka je na sličan način smanjila troškove zaduživanja za 1,5 poena prošlog meseca i za jedan poen u avgustu i septembru. Komitet za monetarnu politiku je saopštio da će ciklus smanjenja stope sada biti zaustavljen.

„Uzimajući u obzir rastuće rizike u vezi sa globalnom tražnjom, Komitet je ocenio da je trenutna kamatna stopa adekvatna i odlučio je da prekine ciklus smanjenja stope koji je počeo u avgustu“, navodi se u saopštenju.

Inflacija je u oktobru dostigla 85,51 odsto, prema zvaničnim statistikama. Nezavisni istraživači su, međutim, procenili da su stvarna povećanja cena mnogo veća od zvaničnih podataka.

Turska lira je od početka godine izgubila oko 28 odsto svoje vrednosti u odnosu na američki dolar, pored toga što je pretrpela još niži pad u 2021. godini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...