nerešena višedecenijska međusobna dugovanja

Ministri finansija Srbije i Crne Gore o e-fakturama i sudbini Instituta „Simo Milošević“ iz Igala

RegionSrbijaVesti

9.8.2023 15:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Ministri finansija Srbije i Crne Gore o e-fakturama i sudbini Instituta „Simo Milošević“ iz Igala Ministri finansija Srbije i Crne Gore o e-fakturama i sudbini Instituta „Simo Milošević“ iz Igala
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa ministrom finansija Crne Gore Aleksandrom Damjanovićem, sa kojim je razgovarao o unapređenju... Ministri finansija Srbije i Crne Gore o e-fakturama i sudbini Instituta „Simo Milošević“ iz Igala

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa ministrom finansija Crne Gore Aleksandrom Damjanovićem, sa kojim je razgovarao o unapređenju ekonomskih odnosa dve zemlje.

Mali i Damjanović su razgovarali o važnim projektima koji se sprovode, a jedna od tema je bilo i planirano uvođenje elektronskih faktura u Crnoj Gori.

S obzirom na iskustvo Republike Srbije u uvođenju e-faktura, dogovoreno je da će stručnjaci Ministarstva finansija pomoći Crnoj Gori u prenošenju znanja i iskustva, a u narednim nedeljama biće potpisan i ugovor u cilju implementacije sistema e-faktura u crnogorski fiskalni sistem.

Mali je istakao da je reč o reformskom procesu koji će pomoći Crnoj Gori da bude fiskalno stabilna, i najavio da se u Srbiji trenutno radi na e-otpremnicama i e-akcizama, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije. Kako je naglasio Mali, zajedno sa sistemima e-fiskalizacije i e-faktura, koji već funkcionišu, time će biti zaokružen jedan važan proces. On je dodao da sistem e-faktura trenutno koristi 216.592 subjekta, a od početka korišćenja sistema do danas razmenjeno je preko 75 miliona elektronskih faktura.

„To će radikalno poboljšati ekonomske aktivnosti unutar Crne Gore, na način da će se sistemom e-fakture ubrzati robno-novčani tokovi unutar naše privrede, u dobrom delu suzbiti postojeći nivo sive ekonomije i rešiti veliki problemi povraćaja poreza na dodatu vrednost (PDV) koje imaju crnogorske kompanije“, zaključuje se u saopštenju crnogorskog ministarstva.

Sagovornici su razgovarali i o rešavanju problema u vezi sa dugovanjem Instituta „Dr Simo Milošević“ u iznosu od 7,4 miliona evra ka Jugobanci u stečaju, odnosno ka Agenciji za osiguranje depozita Srbije, koja je preuzela potraživanja nakon što je Jugobanka otišla u stečaj.

Reč je o višedecenijskom sporu, koji u najkraćem periodu mora da se reši, saglasili su se sagovornici. Oni su istakli da je potrebno trajno rešenje kako bi se očuvala ova važna zdravstveno-turistička institucija, i dogovorili dalje proceduralne i pravne korake, koji će, između ostalog, podrazumevati i određenu vrstu sporazuma.

Ministri su se saglasili da je važno da se Institut sačuva i da dobro funkcioniše, te da će postojeći problem biti rešen na uzajamno prihvatljiv način.

Istovremeno, Republika Srbija ima dugovanja ka Crnoj Gori u iznosu od 1,3 miliona evra za staru deviznu štednju, tako da su se Mali i Damjanović složili da će budućim sporazumom i to biti rešeno.

Na kraju sastanka, Mali i Damjanović su zaključili da ima prostora za dalje unapređenje ekonomske saradnje, a sve u svrhu boljeg kvaliteta života građana dve zemlje.

  • gagica

    13.8.2023 #1 Author

    Odlicne vesti za gradjane 2 zemlje.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...