godišnja inflacija 36 odsto

MMF potvrdio povećanje zajma Egiptu sa tri na osam milijardi dolara

SvetVesti

31.3.2024 10:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

MMF potvrdio povećanje zajma Egiptu sa tri na osam milijardi dolara MMF potvrdio povećanje zajma Egiptu sa tri na osam milijardi dolara
Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je da je odobrio povećanje zajma Egiptu sa tri na osam milijardi dolara kako bi se pomogla ekonomija te... MMF potvrdio povećanje zajma Egiptu sa tri na osam milijardi dolara

Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je da je odobrio povećanje zajma Egiptu sa tri na osam milijardi dolara kako bi se pomogla ekonomija te bliskoistočne zemlje koja je pogođena nestašicom strane valute i rastućom inflacijom.

U saopštenju izvršni odbor MMF je naveo da će taj potez omogućiti Egiptu da odmah dobije oko 820 miliona dolara (759 miliona evra) kao deo sporazuma koji je sklopljen ranije ovog meseca. 

Sporazum je sklopljen nakon što je Egipat pristao na MMF-ov plan reformi koji je usredsređen na kretanje kursa lokalne valute, smanjenje javnih investicija i omogućavanje privatnom sektoru da postane motor rasta, navodi se u saopštenju.Egipat je već ranije naglo povećao glavnu kamatnu stopu, piše Beta.

Mere su namenjene suzbijanju rastuće inflacije i privlačenju stranih investicija.

Egipatska ekonomija je teško pogođena godinama politike štednje, pandemijom virusa Covid-19, posledicama ruske invazije na Ukrajinu i ratom Izraela i Hamasa u Gazi. Napadi jemenskih pobunjenika Huta na brodove u Crvenom moru smanjili su prihode od Sueckog kanala, koji je glavni izvor stranog novca. 

Godišnja inflacija u zemlji je iznosila 36 odsto u februaru, ali se očekuje da će slabiti na srednji rok, saopštio je MMF.

Devalvacija valute i povećanje kamatnih stopa dodatno su pogodili Egipćane koji se već bore sa skokom cena života tokom proteklih godina.Prema zvaničnim podacima skoro 30 odsto Egipćana živi u siromaštvu. 

Egipat je ranije ove godine potpisao sporazum sa Evropskom unijom (EU) koji uključuje paket pomoći u iznosu od 7.4 milijarde evra tokom sledeće tri godine.

Kako bi brzo ubacila preko potrebna sredstva u egipatsku ekonomiju, EU namerava da ubrza jednu milijardu evra iz paketa, koristeći hitnu proceduru finansiranja koja zaobilazi parlamentarni nadzor i druge zaštitne mere, kaže predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. 

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...