za oporavak malih i srednjih preduzeća osim bankarskih kredita potrebni i drugi vidovi alternativnog finansiranja

MMSP se u 80 odsto slučajeva finansira iz sopstvenih izvora

PoslovanjePreduzetnikSvetVesti

2.7.2021 10:57 Autor: Miljan Paunović

MMSP se u  80 odsto slučajeva finansira iz sopstvenih izvora MMSP se u  80 odsto slučajeva finansira iz sopstvenih izvora
Oko 80 odsto mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP), svoje poslovanje finansira iz sopstvenih izvora, dok približno 16 procenata njih koristi bankarske kredite, pokazalo... MMSP se u  80 odsto slučajeva finansira iz sopstvenih izvora

Oko 80 odsto mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP), svoje poslovanje finansira iz sopstvenih izvora, dok približno 16 procenata njih koristi bankarske kredite, pokazalo je istraživanje Privredne komore Srbije.

Uspešnost i brzina oporavka od posledica pandemije u sektoru MMSP direktno će zavisiti od dostupnosti različitih i povoljnih izvora finansiranja, poručuje Vidosava Džagić iz Privredne komore Srbije.

Zato je važno, smatra, da se pored bankrskih kredita razvijaju i drugi vidovi alternativnog finansiranja kao što je i crowdinvesting.

„Komora je prepoznala ključne izazove poslovanja MMSP. Pomažemo im u upoznavanju sa novim načinom finansiranja preko Ventu.rs platforme, koja se kao novo rešenje od nedavno razvija i u Srbiji“, navodi Džagić.

Grupno investiranje je proces prilikom kojeg kompanije u određenom periodu prikupljaju novac od velikog broja pojedinaca koji investiraju s ciljem da na uloženi novac ostvare prinos.

U slučaju Ventu.rs platforme, investitori daju jednu vrstu zajma, koji im omogućava prinos kroz fiksnu kamatu, ali i kroz tzv. bonus koji je vezan za poslovni uspeh kompanije, objašnjavaju u PKS.

„To je metod finansiranja, najčešće malih biznisa od strane većeg broja ulagača, sa relativno malim ulogom, putem crowdinvesting platforme“, objašnjava direktor BDO Ventures Luka Pejović.

Svaka dodatna opcija za finansiranje kompanijama olakšava pronalaženje sredstava za ulaganje u rast i razvoj poslovanja.

Ovo je, ističe, posebno važno u godini kada mnoga mikro i mala preduzeća izlaze iz teškog perioda sa iscrpljenim rezervama, slabim poslovnim rezultatima i lošom pregovaračkom pozicijom za kreditiranje od strane banaka.

Za razliku od aplikacije za kredit, gde su u fokusu istorijski poslovni rezultati i sredstva obezbeđenja, kod crowdinvesting akcenat je na budućem poslovanju i sposobnosti kompanije da ostvarenjem sopstvenog biznis plana investitorima vrati novac uz adekvatan prinos, objašnjava Pejović.

Kraudinvesting je u svetu odavno prestao da bude egzotična pojava i polako postaje uobičajena na finansijskom tržištu.

Tome je, pre svega, doprinela fleksibilnost grupnog u poređenju sa tradicionalnim izvorima finansiranja, koji često nemaju razumevanja za potrebe malih i srednjih preduzeća, ocenjuje Pejović.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.