Ulagači očekuju martovski izveštaj o zapošljavanju u SAD

Na međunarodnim tržištima cena nafte stabilna na 85 dolara

SvetVesti

6.4.2023 10:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Na međunarodnim tržištima cena nafte stabilna na 85 dolara Na međunarodnim tržištima cena nafte stabilna na 85 dolara
Cene nafte na međunarodnim tržištima kretale su se oko 85 dolara, održavajući se na tom nivou jer su znakovi slabljenja privrede neutralizovali očekivanja pada... Na međunarodnim tržištima cena nafte stabilna na 85 dolara

Cene nafte na međunarodnim tržištima kretale su se oko 85 dolara, održavajući se na tom nivou jer su znakovi slabljenja privrede neutralizovali očekivanja pada zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i najavu smanjenog snabdevanja.

Na jutarnjem trgovanju situacija je gotovo nepromenjena pa se Brent naftom trguje po ceni od 84,72 dolara. Cena teksaške WTI nafte iznosi 80,30 dolara, pokazuju podaci objavljeni na sajtu OilPrice.com.

Trgovci su zabrinuti zbog pada broja slobodnih radnih mesta u SAD na najniži nivo u gotovo dve godine, koji je zabeležen krajem februara, što sugeriše hlađenje tržišta rada, prenosi agencija Mina.

„Podaci bi mogli biti prvi znak slabosti na američkom tržištu rada, a to je jako važna vest. Da se to nije dogodilo Federalne rezerve (Fed) bi veoma teško opravdale pauzu u ciklusu zaoštravanja monetarne politike“, objasnio je Kreg Erlam (Craig Erlam) iz kompanije OANDA.

Trgovci će zato pažljivo proučiti izveštaj ministarstva rada o zapošljavanju u SAD u martu.

„Aktuelna situacija izaziva zabrinutost za zdravi ekonomski rast, budući da je aktivnost u industriji u Kini, evrozoni i SAD u prošlom mesecu usporila“, rekao je Tamaš Varga (Tamas Varga) iz kompanije PVM.

On je dodao da su pokušaj trgovaca da značajnije podignu cene sprečile rekordne isporuke ruskog dizela na Bliski istok u martu i oslabljena potražnja za derivatima poput kerozina i lož-ulja.

Rast cena podstakao je izveštaj Američkog instituta za naftu (API), koji je pokazao pad zaliha u SAD u prošloj nedelji za oko 4,3 miliona barela.

Tržišta podržava i najava Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, uključujući Rusiju, da će od maja do kraja godine smanjiti snabdevanje za dodatnih 1,66 miliona barela dnevno.

Kada se tome doda dva miliona barela dnevno koje OPEC+ izdvaja iz ponude od oktobra prošle godine, snabdevanje će se smanjiti 3,66 miliona barela dnevno, što odgovara oko 3,7 odsto globalne potražnje.

OPEC je odvojeno objavio da je u utorak cena barela korpe nafte njegovih članica porasla na 84,84 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...