NAFTA NAJSKUPLJA OD POČETKA PANDEMIJE Završeni pregovori OPEC+ o postepenom povećanju proizvodnje

IzdvajamoSvetVesti

4.12.2020 09:45 Autor: Vladimir Jokanović 0

NAFTA NAJSKUPLJA OD POČETKA PANDEMIJE Završeni pregovori OPEC+ o postepenom povećanju proizvodnje NAFTA NAJSKUPLJA OD POČETKA PANDEMIJE Završeni pregovori OPEC+ o postepenom povećanju proizvodnje
Cene nafte porasle su u petak ujutro (CET) za više od 1,5 odsto dostigavši rekordno visoke vrednosti od početka pandemije, nakon što je nekoliko... NAFTA NAJSKUPLJA OD POČETKA PANDEMIJE Završeni pregovori OPEC+ o postepenom povećanju proizvodnje

Cene nafte porasle su u petak ujutro (CET) za više od 1,5 odsto dostigavši rekordno visoke vrednosti od početka pandemije, nakon što je nekoliko sati ranije postignut dogovor zemalja OPEC+ o ograničenju proizvodnje u januaru. Prema dogovoru proizvodnja nafte biće povećana za 500.000 barela u odnosu na važeće ograničenje.

Posle duge rasprave, koja je trajala od ponedeljka, ministri energetike zemalja OPEC+ dogovorili su se da umesto dosadašnjih 7,7 miliona barela dnevno, od januara izbacuju na tržište 7,2 miliona barela dnevno manje nafte u odnosu na obim produkcije pre pandemije, prenosi Oil Price.  

Dogovoreno je takođe da se ministri sastaju svakog meseca kako bi odlučili o budućim ograničenjima. Prema ranije postignutom sporazumu planirano je da se dnevna proizvodnja od januara poveća za 1,9 miliona barela, ali se zbog novog talasa pandemije koji je zaustavio rast potražnje od toga odustalo.

Neke zemlje, kao Saudijska Arabija predlagale su da se u prvom kvartalu 2021. nastavi sa dosadašnjim ograničenjem, ali su druge zemlje, poput Rusije i Kazahstana tražile postepeno povećanje proizvodnje, što je na kraju i usvojeno. UAE su insistirali na povećanju proizvodnje prema ranijem planu iz jula, prenosi Economic Times.

Cena američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) porasla je 1,62 odsto na 46,37 dolara za barel, dok je cena severnomorske nafte Brent dostigla 49,69 dolara za barel, nakon što je porasla za 2,01 odsto. Cene nafte beleže rast već pet uzastopnih nedelja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...