Prema podacima Nacionalnog biroa za statistiku

Najsporiji rast proizvodnje u Kini u poslednja četiri meseca

SvetVesti

15.8.2024 09:49 Autor: Vladimir Jokanović 0

Najsporiji rast proizvodnje u Kini u poslednja četiri meseca Najsporiji rast proizvodnje u Kini u poslednja četiri meseca
Industrijska proizvodnja u Kini porasla je u julu najsporijim tempom u poslednja četiri meseca, što dodatno ukazuje na slab početak trećeg kvartala, dok duboka... Najsporiji rast proizvodnje u Kini u poslednja četiri meseca

Industrijska proizvodnja u Kini porasla je u julu najsporijim tempom u poslednja četiri meseca, što dodatno ukazuje na slab početak trećeg kvartala, dok duboka kriza na tržištu nekretnina utiče na drugu najveću ekonomiju sveta.

Industrijska proizvodnja porasla je za 5,1 odsto na godišnjem nivou u julu, prema zvaničnim podacima Nacionalnog biroa za statistiku objavljenim u četvrtak. To je malo ispod prognoziranog rasta od 5,2 odsto koji su predviđali ekonomisti u anketi Bloomberga, i ispod rasta od 5,3 odsto zabeleženog prethodnog meseca, prenosi Financial Times.

Nezaposlenost je u julu iznosila 5,2 odsto, što je u skladu sa prognozama analitičara, ali je porast u odnosu na pet odsto u junu i predstavlja prvi porast nezaposlenosti od februara. Predsednik Kine, Si Đinping, fokusirao se na industriju, posebno u sektoru visoke tehnologije, kako bi ojačao kinesku ekonomiju, dok trogodišnja kriza na tržištu nekretnina utiče na potrošnju domaćinstava i podriva poverenje investitora.

Vlada je najavila postepene mere kako bi pokušala da stabilizuje tržište nekretnina i ponovo podstakne domaću potražnju, ali se uzdržala od velikih stimulativnih paketa. Podaci za jul usledili su nakon drugih znakova slabosti, uključujući slabu fabričku aktivnost i izvoz, dok su bankarski krediti realnoj ekonomiji prvi put pali od 2005. godine.

„Podaci o aktivnostima u Kini za jul ukazuju na slab početak trećeg kvartala. Može proći još vremena pre nego što se efekti politika počnu osećati“, naveli su u belešci analitičari banke Goldman Sachs. Rast bruto domaćeg proizvoda iznosio je 4,7 odsto u drugom kvartalu, što je ispod očekivanja. Očekuju da će vlada u narednim mesecima uvesti dodatne mere ublažavanja kako bi osigurala ekonomski rast od pet odsto za celu godinu.

Nacionalni biro za statistiku (NBS) saopštio je da je ekonomija u julu bila „stabilna i napredovala,“ ali je dodao da postoje sve veći „negativni uticaji… zbog promena u spoljašnjem okruženju“ i priznao da domaća potražnja još nedostaje. „Kontinuirani oporavak i poboljšanje ekonomije i dalje se suočavaju sa mnogim poteškoćama i izazovima,“ saopštio je NBS.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.