poruka sa poslovnog foruma srbija-slovenija

Najvažnijih zahtev privrednika Zapadnog Balkana brža ekonomska integracija u EU

PoslovanjePreduzetnikRegionSrbijaVesti

2.2.2022 17:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Najvažnijih zahtev privrednika Zapadnog Balkana brža ekonomska integracija u EU Najvažnijih zahtev privrednika Zapadnog Balkana brža ekonomska integracija u EU
Brža ekonomska integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju je apsolutni prioritet i najvažniji zahtev privrednika, a model jedinstvenog tržišta i zajedničkog ekonomskog prostora sa... Najvažnijih zahtev privrednika Zapadnog Balkana brža ekonomska integracija u EU

Brža ekonomska integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju je apsolutni prioritet i najvažniji zahtev privrednika, a model jedinstvenog tržišta i zajedničkog ekonomskog prostora sa Evropskom unijom, po ugledu na skandinavske zemlje, treba da posluži kao primer, poruka je sa poslovnog foruma Srbija – Slovenija, na kojem je u sredu učestvovalo više od 120 kompanija iz dve države.

Kako je saopštila Privredna komora Srbije, na forumu je istaknuto da će jačem povezivanju svih privreda regiona doprineti puna realizacija inicijative Otvoreni Balkan, nastavak dobre saradnje Srbije i Slovenije i prilagođavanje pravila poslovanja regiona evropskim i svetskim standardima.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović, istakao je da ne postoji važnija destinacija za srpske investicije u Evropskoj uniji od Slovenije.

„U poslednjih deset godina konstantno raste ekonomska saradnja dveju država i to sedam do osam odsto godišnje. Slovenija je za Srbiju prema obimu ekonomske saradnje na 11. mestu u svetu od svih zemalja sa kojima imamo trgovinske odnose“, naveo je Vesović i poručio da će se punom realizacijom inicijative Otvoreni Balkan region ekonomski bolje povezati što će omogućiti brži ulazak u EU.

Vesović je napomenuo da je u narednom periodu važno da Srbija i Slovenija rade na zajedničkom nastupu na trećim tržištima.

Srpska privreda je poslednjih godina ostvarila veliki uspeh, ocenio je Tine Kračun, direktor Instituta za strateška rešenja iz Slovenije i istakao da je saradnja dve zemlje na odličnom nivou.

„Naši podaci pokazuju da su u 2020. slovenačke investicije u Srbiji bile 1,25 milijardi evra što čini 17 odsto svih investicija Slovenije. Iz ugla Slovenije, Srbija je treći najveći investitor u našoj zemlji od svih zemalja izvan Evropske unije“, ukazao je Kračun, navodi se u saopštenju.

Na CEO panelu „Integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju sa osvrtom na privrednu saradnju Srbije i Slovenije“, čelni ljudi vodećih kompanija regiona istakli su da je „ekonomija ta koja otvara sva vrata“ te da regionalni lideri treba da ubrzaju proces integracija ZB u EU.

Direktor Triglav osiguranja Srbija Dragan Marković, kaže da je za jedinstveno tržište regiona neophodno ispuniti niz preduslova, kao što su brža izgradnja infrastrukture, ulaganje u životnu sredinu, nauku i digitalizaciju.

Generalni direktor MK Grupe Mihailo Janković, rekao je da je ta kompanija od 2015. godine, od kada su prisutni u Sloveniji, uložila u tu zemlju 210 miliona evra, a trenutno rade na real estate projektima sa vrednošću potencijalnih ulaganja više od 300 miliona evra.

Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB grupe ukazao je da je potrebno stvarati regionalne šampione, jer je ključ u tržištu koje ima kritičnu masu i zato je region od 20 miliona nešto sasvim drugo u odnosu na pojedinačna tržišta od po 2 miliona potrošača.

Ekonomski odnosi Srbije i Slovenije predstavljaju najbolji primer dobrog modela regionalne saradnje zbog čega spoljnotrgovinska razmena dve zemlje godišnje raste po stopi od sedam do osam odsto, a u 2021. bilans dobrih ekonomskih odnosa iznosio je 1,4 milijarde evra, navodi se u saopštenju PKS.

Na panelu su učestvovali i predstavnici kompanija Delta Holding, Comtrade i Nektar grupe.

  • Zorica S.

    2.2.2022 #1 Author

    Uvek treba slediti primere ekonomskih zemalja poput Slovenije koja je razvijenija i ekonomski uspesnija,pritom ostvariti i ekonomsku saradnju Srbije sa stabilnijim i jacim ekonomijama u regionu….Sve pohvale za Sloveniju!💚💚💚

    Odgovori

  • STRELAC

    3.2.2022 #2 Author

    Ima jos prostora da se saradnja poboljsa,narocito u sektoru turizma i poljoprivrede.Nasi poljoprivredni proizvodi su slabo prisutni na slovenackom trzistu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...