Rekordno SPAC preuzimanje

Najveća muzička kompanija će najverovatnije biti prodata za 42 milijarde dolara

BerzaNovacSvetVesti

4.6.2021 08:44 Autor: Marko Miladinović 1

Najveća muzička kompanija će najverovatnije biti prodata za 42 milijarde dolara Najveća muzička kompanija će najverovatnije biti prodata za 42 milijarde dolara
Američki hedž fond investitor i milijarder Vilijam Akman (William Ackman) planira da kupi kompaniju Universal Music Group preko specijalne nameske kompanije za preuzimanje (SPAC).... Najveća muzička kompanija će najverovatnije biti prodata za 42 milijarde dolara

Američki hedž fond investitor i milijarder Vilijam Akman (William Ackman) planira da kupi kompaniju Universal Music Group preko specijalne nameske kompanije za preuzimanje (SPAC). Listovi Wall Street Journal i New York Times pišu o ukupnom iznosu od 42 milijarde dolara, čime bi bili obuhvaćeni i svi postojeći dugovi trenutno najveće kompanije u muzičkom biznisu.

„SPAC manija“ na američkim berzama se očigledno još uvek nije okončala. Akmanov investicioni fond Pershing Square će formirati novo preduzeće sa jedinom namenom da u njega „utopi“ Universal Music Group na američkom tlu, prenose mediji.

S druge strane, Universalov većinski vlasnik je francuska kompanija Vivendi, dok manjinski udeo u vlasništvu ima i kineski Tencent. Universal ima više od 8.000 zaposlenih, ali, što je bitnije, takođe i ogroman katalog muzičkih radova najpopularnijih muzičkih zvezda današnjice, kao što su Taylor Swift, Lady Gaga, Maroon 5, Elton John, Kanye West, ABBA, Billie Eilish, Rihanna, Guns N’ Roses…

Međutim, prema prvim najavama Vivendi ne namerava da napusti u potpunosti muzički biznis, već će izgleda kreirati novu kompaniju u ovoj industriji, i to sa sedištem u Holandiji. Imajući u vidu da originalni francuski vlasnici poseduju značajan „know-how“, pretpostavka je da će uskoro izdići novi takmac na svetskoj muzičkoj sceni.

Fond Pershing Square je formirao specijalnu ćerku kompaniju Pershing Square Tontine Holding, koja je nedavno imala listiranje na berzi sa cenom od 20 dolara po akciji. Posle prvobitnog uzleta do vrednosti od oko 26 dolara, njene akcije su pale na nivo od 23,5 dolara.

Pad vrednosti akcija SPAC kompanija neposredno pred preuzimanje njihovih „žrtava“ njihov je uobičajeni trend, jer odražava početni skepticizam investitora da li će dogovor biti do kraja sproveden, napominju u WSJ. 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...