Kriza uslužnog sektora u Rusiji

Najveći pad aktivnosti od početka pandemije

SvetVesti

6.4.2022 08:53 Autor: Vladimir Jokanović 1

Najveći pad aktivnosti od početka pandemije Najveći pad aktivnosti od početka pandemije
Ruski uslužni sektor pretrpeo je najveći pad aktivnosti od 2020. godine kada je počela pandemija Covid-19, jer su potrošači i preduzeća otkazivali narudžbine usled... Najveći pad aktivnosti od početka pandemije

Ruski uslužni sektor pretrpeo je najveći pad aktivnosti od 2020. godine kada je počela pandemija Covid-19, jer su potrošači i preduzeća otkazivali narudžbine usled sve oštrijih zapadnih sankcija Moskvi zbog napada na Ukrajinu.

Poslovna anketa pokazala je da su nove porudžbine tokom marta smanjene zbog ograničenja uvoza i izvoza počela da se osećaju, a inflacija je podigla cene usluga po najbržoj stopi do sada, prenosi Guardian.

S&P Globalni indeks menadžera nabavke (PMI) pao je na 38,1 u martu sa 52,1 u prethodnom mesecu, spuštajući se značajno ispod broja 50, koji razdvaja ekspanziju od kontrakcije. Ruski proizvođači i uslužne kompanije naveli su „veću ekonomsku i geopolitičku neizvesnost“ kao uzroke dramatičnog preokreta od prošlog meseca.

Porasli su i inflatorni pritisci u sektoru usluga, pa je rast cena rekordan usled rasta troškova proizvodnje bio najveći od početka istraživanja 2001. godine. Nezaposlenost je porasla nakon talasa otpuštanja „nakon što su očekivanja prema izgledima za narednu godinu pala na najniži nivo u poslednje dve godine“, navedeno je u izveštaju S&P Global.

Prošlonedeljno istraživanje ruskog proizvodnog sektora takođe pokazuje pad aktivnosti tokom marta najbržim tempom od rane faze pandemije, što je posledica kolapsa poslovnog poverenja u vezi sa ratom u Ukrajini.

  • Bella

    6.4.2022 #1 Author

    Svaki potez ima i svoje posledice

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...