NASTAVAK PREGOVORA O TRGOVINI POSLE BREXITA Evropski pregovarači u Londonu

EUSvetVesti

22.10.2020 15:38 Autor: Vladimir Jokanović 0

NASTAVAK PREGOVORA O TRGOVINI POSLE BREXITA Evropski pregovarači u Londonu NASTAVAK PREGOVORA O TRGOVINI POSLE BREXITA Evropski pregovarači u Londonu
Pregovori o modelu trgovine Velike Britanije i Evropske unije posle Brexita nastavljaju se u četvrtak u Londonu, nakon neuspeha u postizanju dogovora prošle nedelje.... NASTAVAK PREGOVORA O TRGOVINI POSLE BREXITA Evropski pregovarači u Londonu

Pregovori o modelu trgovine Velike Britanije i Evropske unije posle Brexita nastavljaju se u četvrtak u Londonu, nakon neuspeha u postizanju dogovora prošle nedelje.

Odluka da se dve strane vrate za pregovarački sto ojačala je nadu investitora da će konačno biti postignut trgovinski sporazum, što je rezultiralo porastom vrednosti britanske funte. Obe strane moraju da usaglase puno pravnih detalja u narednim nedeljama, koja se tiču ribarstva, pravila konkurencije i upravljanja budućim sporazumom, prenosi CNBC.

„Sasvim je moguće da pregovori neće uspeti“, saopštila je britanska vlada u sredu, upozoravajući da bi izvoznici trebalo da se pripreme za Brexit bez dogovora sa EU, uprkos ponovnom pokretanju razgovora.

Glavni pregovarač Brisela, Mišel Barnije (Michel Barnier) rekao je u sredu u obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta da je sporazum nadohvat ruke, ako su obe strane spremne na kompromis, istakavši da poštuje suverenitet Velike Britanije.

Vlada u Londonu zatražila je obnovljene garancije da je EU prepoznala da obe strane moraju da naprave kompromise i da poštuje njen suverenitet.
„Složili smo se da je osnova za pregovore sa EU ponovo uspostavljena. Intenzivno ćemo razgovarati svakog dana“, rekao je glavni britanski pregovarač Dejvid Frost (David Frost).

Očekuje se da će pregovarački tim EU ostati u Londonu najmanje do nadalje, a obe strane su saglasne da razgovore vode svakodnevno, uključujući i vikende. Sastanci će se održavati u Briselu i Londonu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...