NASTAVLJA SE IZGRADNJA SEVERNOG TOKA 2 POD PRETNJOM SANKCIJA Planirano postavljanje samo 2,6 kilometara cevi

EUSvetU fokusuVesti

30.11.2020 16:26 Autor: Vladimir Jokanović 0

NASTAVLJA SE IZGRADNJA SEVERNOG TOKA 2 POD PRETNJOM SANKCIJA Planirano postavljanje samo 2,6 kilometara cevi NASTAVLJA SE IZGRADNJA SEVERNOG TOKA 2 POD PRETNJOM SANKCIJA Planirano postavljanje samo 2,6 kilometara cevi
Nastavak izgradnje gasovoda Severni tok 2 (ST2) biće započet u subotu 5. decembra, ali još nije izvesno da li bi i kada bi mogla... NASTAVLJA SE IZGRADNJA SEVERNOG TOKA 2 POD PRETNJOM SANKCIJA Planirano postavljanje samo 2,6 kilometara cevi

Nastavak izgradnje gasovoda Severni tok 2 (ST2) biće započet u subotu 5. decembra, ali još nije izvesno da li bi i kada bi mogla da počne isporuka ruskog gasa u Evropu. Obustava izgradnje traje već oko godinu dana zbog američkih sankcija, a sada je planirano polaganje svega 2,6 kilometara cevi u vodama Nemačke.

Nemačka uprava za plovne puteve i brodarstvo izdala je u ponedeljak upozorenje posadama brodova da do „otprilike“ 31. decembra drže udaljenost od brodova za polaganje cevi u blizini ostrva Regen u Baltičkom moru, prenosi Montel.  

Tokom decembarskih radova u nemačkim teritorijalnim vodama planirano je polaganje 2,6 kilometara od preostalih oko 160 kilometara, na svakom nizu cevi, saopštila je kompanija za izgradnju gasovoda Nord Stream 2 AG, prenosi TASS. Cevi će biti položene južno od Adlergrunda, poslednje nemačke tačke do danske ekonomske zone.   

Nekoliko dana ranije norveška kompanija za nadzor i sertifikaciju DNV GL napustila je učešće u projektu, zbog pretnje američkim sankcijama. Istovremeno, ruski brod cevopolagač „Akademik Čerski“ vratio se iz nemačke luke Murkan u Kalinjingrad, dok su druga dva manja broda iste namene usidrena kod nemačke obale.

Foto: Pixabay.com

Ruski ekonomski eksperti ocenili su da je odlazak glavnog broda sa gradilišta znak da će nastavak radova sačekati proleće, jer je u toku sezona vetrova i lošeg vremena na Baltiku. Međunarodna rejting agencija Fitch, kako prenose RIA Novosti, ocenila je da bi gasovod „u teoriji“ mogao da bude završen u prvom kvartalu 2021. godine, ali da bi „u poslednjem trenutku“ mogle da se jave logističke ili pravne prepreke. Bundestag je u ponedeljak 30. novembra poručio Evropskoj uniji da su neophodne „efikasnije poluge delovanja protiv mešanja SAD u evropsku energetsku politiku“.

Nemačka kancelarka Angela Merkel zalagala se najpre da projekat bude završen uprkos američkim sankcijama, a zatim i da se Evropska unija izjasni o projektu za koji je rekla da je evropski i ekonomski. Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) potvrdio je da je nagovarao nemačku kancelarku da odustane od ST2, dok Evropa očekuje od nove administracije u Vašingtonu da neće ometati projekat.

Foto: Tanjug/AP

Izgradnja preostalih oko 160 od ukupno 2.450 kilometara cevovoda zastala je zimus kada se švajcarska kompanija „Allseas“, koja je gradila gasovod povukla iz posla pod pretnjom američkih sankcija. Američki Senat uključio je u julu dodatne sankcije protiv rusko-nemačkog projekta izgradnje gasovoda ST2 u nacrt budžeta nacionalne odbrane.

ST2 je partnerski poduhvat ruskog Gazproma i pet evropskih energetskih kompanija – francuske ENGIE, austrijskog OMW, britansko-holandske Royal Dutch Shell i nemačkih Uniper i Wintershall, a svaka od evropskih kompanija obavezala se da će sa po 950 miliona evra učestvovati u finansiranju projekta, dok je za ostatak finasiranja obavezu preuzela ruska kompanija. Prema inicijalnom planu gasovod je trebalo da postane operativan do kraja 2020. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...