EU TREBA DA ODLUČUJE O IZGRADNJI SEVERNOG TOKA 2 Merkel traži zajednički stav evropskih država o gasovodu

EUSvetVesti

9.9.2020 12:55 Autor: Vladimir Jokanović 0

EU TREBA DA ODLUČUJE O IZGRADNJI SEVERNOG TOKA 2 Merkel traži zajednički stav evropskih država o gasovodu EU TREBA DA ODLUČUJE O IZGRADNJI SEVERNOG TOKA 2 Merkel traži zajednički stav evropskih država o gasovodu
Nemačka kancelarka Angela Merkel i ministar ekonomije i energetike Peter Altmajer (Peter Altmaier) razmotrili su mogućnost obustave izgradnje gasovoda Severni tok 2 (ST2) u... EU TREBA DA ODLUČUJE O IZGRADNJI SEVERNOG TOKA 2 Merkel traži zajednički stav evropskih država o gasovodu

Nemačka kancelarka Angela Merkel i ministar ekonomije i energetike Peter Altmajer (Peter Altmaier) razmotrili su mogućnost obustave izgradnje gasovoda Severni tok 2 (ST2) u okviru eventualnih sankcija protiv Moskve zbog navodnog trovanja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Berlin se savetuje sa evropskim i NATO partnerima o tome kako da odgovori ukoliko Rusija ne bude pomogla da se razjasni šta se dogodilo Navaljnom, koji se nalazi na lečenju u berlinskoj bolnici, zbog, kako je rekla Merkel, pokušaja ubistva nervnim agensom novičok, prenosi Euractiv.

Kako su objavili mediji, na sastanku svoje konzervativne političke grupe, nemačka kancelarka ponovila je poziv na odgovor Evropske unije na napad na Navaljnog, ali je zauzela oprezan stav u pogledu gasovoda ST2, tvrde izvori. Ona je, navodno, rekla da je čula da se pominje ST2 u kontekstu odgovora EU, ali je istakla da su mišljenja podeljena, kao i da na nivou EU mnogi nisu za izričito uspostavljanje veze između slučaja Navaljni i obustave izgradnje gasovoda.

Foto: Tanjug/AP

Merkel je istakla da bilo koja odluka koja se tiče izgradnje ST2 treba da bude doneta na nivou EU, radije nego da se o tome pita samo Nemačka. Kancelarka je pod pritiskom nekih nemačkih političkih partija da prekine ovaj partnerski posao sa Rusijom zbog slučaja Navaljni.

„Konačna odluka još nije doneta“, navela je Merkel za DPA, ali je neophodna „bliska koordinacija“ sa drugim državama članicama EU. Ona je dodala da incident (trovanje Navaljnog) nije napad na Nemačku i da zbog toga ne nalaže jednostrano reagovanje Berlina.

Foto: Tanjug/AP


Vlada Poljske pozdravlja signale koji ukazuju na to da bi Nemačka mogla da obustavi projekat o izgradnji kontroverznog gasovoda ST2, zbog trovanja Navaljnog, saopšteno je iz poljskog ministarstva spoljnih poslova, prenosi Tanjug. Navaljni je, podsetimo, u drugoj polovini avgusta hospitalizovan u Rusiji zbog simptoma trovanja, odakle je bez svesti prebačen na lečenje u Nemačku i u međuvremenu se probudio iz kome.

Poljska je uz Letoniju i Litvaniju protiv izgradnje ST2 i podržava američke sankcije protiv ovog projekta. Američki Stejt department zapretio je u julu blokadom investicija namenjenih završetku radova na gasovodu, odnosno uvođenjem sankcija kompanijama koje su uključene u projekat, a u avgustu je ta pretnja ojačana zakonom.

Foto: Tanjug/AP

SAD razmatraju proširene sankcije koje bi bile usmerene na više kompanija, učesnica u radovima, kao i pružaocima usluga i osiguranja. Delegacija EU iznela je tim povodom 12. avgusta svoj stav američkom Stejt departmentu, ocenjujući da sankcije predstavljaju kršenje međunarodnog prava, što su podržale 24 od 27 država članica EU.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas (Heiko Maas) razgovarao je telefonom sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom (Mike Pompeo). Posle razgovora Mas je izjavio da je preneo američkom državnom sekretaru da je „iznenađen“ i „nezadovoljan“ zbog sankcija SAD.

Tako je bilo u avgustu, a pre nekoliko dana šef nemačke diplomatije izjavio je da se nada „da nas Rusi neće primorati da promenimo stav prema ST2“. On je pozvao Moskvu da u potpunosti ispita napad na Navaljnog. Mas je takođe naveo da mu nije poznat slučaj da je neka zemlja poput Rusije promenila ponašanje pod pritiskom sankcija.

Foto: Tanjug/AP

ST2 je partnerski poduhvat ruskog Gazproma i pet evropskih energetskih kompanija – francuske ENGIE, austrijskog OMW, britansko-holandske Royal Dutch Shell i nemačkih Uniper i Wintershall, a svaka od evropskih kompanija obavezala se da će sa po 950 milijardi evra učestvovati u finansiranju projekta.

Izgradnja preostalih oko 160 km uz obalu Danske od ukupno 2.450 kilometara cevovoda zastala je zimus kada se švajcarska kompanija „Allseas“, koja je gradila ST2 povukla iz posla pod pretnjom američkih sankcija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...