ove godine će biti veći rod pšenice nego što je bio petogodišnji prosek

Nedimović: Srbija ima dovoljno osnovnih životnih namirnica

AgrobiznisSrbijaVesti

30.6.2022 11:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Nedimović: Srbija ima dovoljno osnovnih životnih namirnica Nedimović: Srbija ima dovoljno osnovnih životnih namirnica
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović rekao je da u Srbiji ima dovoljno osnovnih životnih namirnica i najavio je da će vlada danas,... Nedimović: Srbija ima dovoljno osnovnih životnih namirnica

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović rekao je da u Srbiji ima dovoljno osnovnih životnih namirnica i najavio je da će vlada danas, za potrebe robnih rezervi, usvojiti zaključak o kupovini 130.000 tona pšenice po ceni od 40 dinara za kilogram.

Nedimović je gostujući na televiziji Pink rekao da će očekivani prinos pšenice iznositi približno tri miliona tona, navodeći da je žetva već skoro gotova na prostoru Mačve, dok će u najvećem delu Vojvodine biti završena do kraja ove nedelje, odnosno početkom sledeće, prenosi Beta.

„Srbiji je neophodno približno 1,5 miliona tona ove poljoprivredne kulture, a mi ćemo imati duplo više nego što nam je potrebno“, ukazao je on i dodao da to znači „da ćemo imati i za naše komšije na Balkanu“.

Prema njegovim rečima, ove godine će biti veći rod pšenice nego što je bio petogodišnji prosek, ali manji nego prošle godine, koja je bila rekordna.

Govoreći o trenutnim zalihama pšenice Nedimović je precizirao da je pre desetak dana kod svih ovlašćenih otkupljivača i skladištara bilo 332.000 tona.

„Ono što je najvažnije jeste da osnovnih životnih namirnica ima. Juče smo radili analizu i od 1.132 objekta najvećih trgovačkih lanaca, u 97 odsto je bilo šećera“, rekao je Nedimović.

Dodao je da ulja ima dovoljno i da će na današnjoj sednici vlade biti doneta odluka o tome da se dodatne količine ove namirnice puste u izvoz.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...