NEMAČKE KOMPANIJE NASTAVLJAJU INVESTICIJE U SRBIJI Tokom krize zadržale sve svoje radnike

InvesticijeIzdvajamoSrbijaVesti

5.5.2020 14:05 Autor: Marija Jovanović 5

NEMAČKE KOMPANIJE  NASTAVLJAJU INVESTICIJE U SRBIJI Tokom krize zadržale sve svoje radnike NEMAČKE KOMPANIJE  NASTAVLJAJU INVESTICIJE U SRBIJI Tokom krize zadržale sve svoje radnike
Nemačke kompanije nastaviće da ulažu i realizuju svoje investicije u Srbiji, poručio je predsednik Nemačko-srpske privredne komore (AHK) i generalni direktor kompanije „Hemofarm“ Ronald... NEMAČKE KOMPANIJE  NASTAVLJAJU INVESTICIJE U SRBIJI Tokom krize zadržale sve svoje radnike

Nemačke kompanije nastaviće da ulažu i realizuju svoje investicije u Srbiji, poručio je predsednik Nemačko-srpske privredne komore (AHK) i generalni direktor kompanije „Hemofarm“ Ronald Zeliger.

„Nemačke kompanije će zasigurno nastaviti da investiraju u Srbiji, mi smo ovde došli na duge staze i tako ćemo i nastaviti. To vam kažem u ime svoje kompanije, ali i u ime drugih nemačkih kompanija“, rekao je Zeliger za Tanjug.

Prema njegovim rečima, nemačke firme planiraju da šire svoje investicije u Srbiji, a u AHK ponosni su zbog činjenice da su u vreme krize kompanije zadržale sve svoje radnike.

Kada je reč o novim investicijama, Zeliger je napomenuo da, ipak, dosta toga zavisi od situacije i potražnje na globalnom tržištu i da se zato još ne mogu iznositi nikakvi planovi, ali da je jasno da „nemačke kompanije u Srbiji nisu posetioci“, već neko ko u ovoj zemlji posluje tačno 20 godina, što jasno govori da su došli da ostanu.

Zeliger smatra da je srpska vlada napravila dobar posao paketom pomoći privredi, s obzirom da za ovu krizu niko nije bio dovoljno spreman i da je zdravlje bilo apsolutni prioritet. Napominje da se u većini zemljama sprovode slične mere i dodaje da još niko ne zna koliko će ekonomija pretrpeti zbog epidemije Covid-19, ali i da će, na kraju, od svake kompanije pojedinačno zavisiti kako će prebroditi ovu krizu.

Foto: Pixabay.com

Govoreći o ekonomskim prilikama u Nemačkoj, Zeliger kaže da ne očekuje najavljeni rast nezaposlenosti od 30 odsto, niti da će Nemačka biti toliko loše kako neki predviđaju, ali da će svakako biti neophodno izvesno vreme da se nemačka privreda oporavi.

Sve ekonomije danas imaju globalni karakter, zavise od dešavanja u svetu, ali ova situacija bi za pojedine mogla da bude i velika šansa, pošto je zatvaranje granica ono što je prvo pogodilo zemllje poput Kine, Indije i drugih u Aziji, prekinulo lance snabdevanja i dovelo do razmišljanja o lokalizaciji proizvodnje, naveo je on.

Zbog toga se, kako kaže, Srbiji kao evropskoj zemlji ukazala velika šansa u odnosu sa zemljama EU i zato, kaže, treba preduzeti sve da se ova šansa iskoristi. Kako objašnjava, nemačke firme u Srbiji prisutne su u širokom spektru privrednih grana – energetici, automobilskoj industriji, farmaciji, robi široke potrošnje i mnogim drugima.

Zeliger smatra da je najbolji način za oporavak da se kompanije ponovo fokusiraju na ono što najbolje umeju da rade i povrate potražnju na tržištu za svojim proizvodima, pošto svi privrednici zavise od ponude i potražnje. „Ima mnogo stvari koje se mogu reći za ovu krizu, ali da budemo iskreni, niko nije bio pripremljen za ovo“, kazao je Zeliger.

  • Iva

    5.5.2020 #1 Author

    Lep gest, nadam se da ce sve firme zadrzati ovaj manir i postovanje prema radnicima

    Odgovori

  • Tanja

    5.5.2020 #2 Author

    BRAVO !!! 👏👏👏

    Odgovori

  • Kaca

    5.5.2020 #3 Author

    Primer za sve, bravo

    Odgovori

  • Andja

    6.5.2020 #4 Author

    Svaka čast! Pohvale za sve firme i poslodavce koji su ispali fer i korektni prema zaposlenima.

    Odgovori

  • Marija

    20.5.2020 #5 Author

    Svaka cast! Bravo!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...