Vlada mora ciljano da pomaže građanima

Nemački ekonomisti savetuju rast plata za usporavanje inflacije

EUU fokusuVesti

20.4.2022 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Nemački ekonomisti savetuju rast plata za usporavanje inflacije Nemački ekonomisti savetuju rast plata za usporavanje inflacije
Predsednik Nemačkog instituta za ekonomska istraživanja Marcel Fračer (Marcel Fratzscher), kaže da je „apsolutno neophodno“ povećati plate da se nadoknadi veliki rast cena. „U... Nemački ekonomisti savetuju rast plata za usporavanje inflacije

Predsednik Nemačkog instituta za ekonomska istraživanja Marcel Fračer (Marcel Fratzscher), kaže da je „apsolutno neophodno“ povećati plate da se nadoknadi veliki rast cena.

„U suprotnom preti začarani krug sve slabijeg privrednog rasta i visoke inflacije“, ocenjuje i dodaje da je važno i da se sačuva lična potrošnja.

„Ako se to ne desi, onda su preduzeća u problemu, nezaposlenost će da raste i ući ćemo u spiralu sve slabijeg rasta i visoke inflacije,“ ističe Fračer, prenosi b92.

Dok cene rastu, politika mora ciljano da pomaže ljudima, rekao je Fračer, dodajući da je to delom već i činila, na primer preko energetskih subvencija od 300 evra za svakog zaposlenog.

On je, međutim, upozorio da bi „populističke mere, poput kočnice na poskupljenje goriva“ bile pogrešne. Moguća subvencija za kupovinu goriva je, kako je ocenio, kontraproduktivna, pošto to „ne smanjuje potrošnju energenata, a u krajnjoj liniji veliki deo tog novca preliva u novčanik velikih firmi za proizvodnju mineralnih goriva“.

Foto: Pexels.com

Fračer je rekao da je zbog rata u Ukrajini i poremećenih lanaca snabdevanja potrebno promeniti način razmišljanja.

„Do sada smo imali globalizaciju koja je bila potpuno slepa na to sa kojom zemljom se trguje, nego se samo gledalo na troškove i efikasnost,“ objasnio je.

Sada je, prema njegovim rečima, potrebno graditi globalizaciju koja će biti pametnija i otpornija. Proizvodnju treba globalno rasporediti na više mesta, a „možda treba ponovo više da proizvodimo i u samoj Evropi,“ rekao je predsednik Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung (DfW).

  • TATJANA

    20.4.2022 #1 Author

    Oni pomazu uvek dodatno subvencijama i nadju nacin da olaksaju svom stanovnistvu

    Odgovori

  • GOCA BG

    20.4.2022 #2 Author

    Tako se radi u sredjenim sistemima…

    Odgovori

  • MAJALG

    24.4.2022 #3 Author

    E ovako se radi u uredjenom sistemu, rast plate prati inflaciju, i tako se sprecava jos veci haos, a ne kod nas ionako male plate jos vise smanji ili kad bude mali skok kao da je smak sveta.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...