Uska grla u lancu snabdevanja koče proizvodni sektor

Nemački privredni rast usporava u četvrtom kvartalu

EUU fokusuVesti

25.10.2021 17:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemački privredni rast usporava u četvrtom kvartalu Nemački privredni rast usporava u četvrtom kvartalu
Nemački privredni rast verovatno će naglo usporiti u četvrtom kvartalu 2021. godine, jer industrija i dalje trpi probleme sa snabdevanjem, a splašnjava i potražnja... Nemački privredni rast usporava u četvrtom kvartalu

Nemački privredni rast verovatno će naglo usporiti u četvrtom kvartalu 2021. godine, jer industrija i dalje trpi probleme sa snabdevanjem, a splašnjava i potražnja za uslugama, objavila je danas Bundesbanka u redovnom mesečnom izveštaju.

Najveća evropska ekonomija je doživela procvat tokom leta, ali neočekivana uska grla u lancu snabdevanja sada koče njen ogromni sektor proizvodnje automobila, dok rast troškova energije i uporna pandemija korona virusa prete da ugroze potrošačko raspoloženje, kažu ekonomisti.

Kako navode iz Bundesbanke, rast će verovatno znatno usporiti u tekućem tromesečju. Oni dodaju da će celogodišnji rast sada verovatno biti značajno ispod njihovih predviđanja iz juna od 3,7 odsto, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Centralna banka Nemačke smatra da će snažan zamajac u uslužnom sektoru verovatno prilično posustati, te da će proizvodna industrija i dalje biti na mukama zbog problema sa snabdevanjem.

Auto-industrija je teško pogođena zbog nestašice poluprovodnika, a ekonomisti predviđaju da bi taj problem mogao da potraje i sledeće godine, što će se odraziti na ekonomski rast u predstojećim mesecima.

Po svemu sudeći, problemi u celini uzrokovani su ponudom, budući da su industrijske porudžbine ostale zdrave, što je dovelo do ekstremno visoke razlike između potražnje i proizvodnje, napominje Bundesbanka.

Industrija usluga će takođe biti pod pritiskom jer će neke mere vezane za pandemiju ostati na snazi, s obzirom na to da stopa Covid-19 infekcija nastavlja da se penje ka ranijim visokim nivoima, zbog kojih su svojevremeno uvedene mere ograničenja.

Bundesbanka je ponovila svoja ranija upozorenja da će problemi u snabdevanju, zajedno sa rastom cena energije i prestankom važenja mere smanjenja PDV, nastaviti da podstiču uspon potrošačkih cena.

Kako se navodi u saopštenju banke, stopa inflacije će za sada verovatno nastaviti da raste, pre nego što krene da postepeno opada u narednoj godini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...