trend uspona inflacije neće brzo proći

Usporen rast poslovne aktivnosti u evrozoni

BankeNovacSvetVesti

22.10.2021 14:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Usporen rast poslovne aktivnosti u evrozoni Usporen rast poslovne aktivnosti u evrozoni
Rast poslovne aktivnosti u evrozoni u oktobru je usporen jer se kompanije bore sa povećanim troškovima zbog poremećaja u lancima snabdevanja, dok se dominantna... Usporen rast poslovne aktivnosti u evrozoni

Rast poslovne aktivnosti u evrozoni u oktobru je usporen jer se kompanije bore sa povećanim troškovima zbog poremećaja u lancima snabdevanja, dok se dominantna uslužna industrija u bloku 19 članica nosi sa pritiskom aktuelnih problema zbog virusa Covid-19, pokazuje istraživanje kompanije IHS Markit objavljeno u petak.

Fleš kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) IHS Markita, koji se smatra pouzdanim pokazateljem zdravlja ukupne ekonomije, pao je u oktobru na šestomesečni minimum od 54,3 boda sa septembarskih 56,2 poena, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ipak, indeks se i dalje nalazi iznad linije od 50 poena koja razdvaja rast od pada.

Oštro usporavanje u oktobru znači da evrozona počinje četvrti kvartal sa najslabijim zamajcem rasta od aprila, navodi glavni ekonomista u IHS Markitu Kris Vilijamson (Chris Williamson).

Prema njegovim rečima, iako je ukupna stopa ekonomskog rasta za sada iznad dugoročnog proseka, čini se da kratkoročni rizici naginju na negativnu stranu jer pandemija nastavlja da remeti ekonomije i da gura cene naviše.

Uska grla u lancu snabdevanja izazvana pandemijom korona virusa i nedostatak vozača teških teretnih vozila doveli su do skoka indeksa cena proizvodnih inputa na 73,1 bod sa 70,9 poena u septembru, što je daleko najviši nivo od 1998. godine, kada su počela ova istraživanja.

Indeks PMI u uslužnom sektoru je pao na 54,7 poena ovog meseca sa ranijih 56,4 boda, na najniži nivo od aprila.

Međutim, kompanije su pojačale zapošljavanje najbržim tempom u poslednjih 14 godina. Indeks zaposlenosti je porastao na 56 poena sa 54,1.

Aktivnost u proizvodnom sektoru je i dalje robusna, pri čemu je fabrički PMI zanemarljivo skliznuo sa septembarskih 58,6 bodova na 58,5 poena, mada je indeks proizvodnje koji ulazi u kompozitni PMI potonuo na 53,2 poena sa 55,6 bodova, što je njegova najniža vrednost od juna 2020. godine.

Cene fabričkih sirovina su porasle po rekordnoj stopi, a proizvođači su deo tih troškova prebacili na kupce.

Indeks proizvođačkih cena se popeo na 72,3 boda sa 70,4, što je najviši nivo od kada je IHS Markit počeo da prikuplja ove podatke krajem 2002. godine.

Kako upozorava Vilijamson, prosečne prodajne cene robe i usluga rastu brzinom bez presedana, što će neizbežno dovesti do uspona potrošačkih cena u narednim mesecima.

To znači da trend rasta inflacije neće brzo proći, što je suprotno stavu Evropske centralne banke da je rast potrošačkih cene prolaznog karaktera, zaključuje Reuters.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...