Promena bi mogla da usledi početkom 2024. godine

Nemački ugostitelji zahtevaju trajno snižavanje stope PDV-a

EUVesti

5.9.2023 13:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Nemački ugostitelji zahtevaju trajno snižavanje stope PDV-a Nemački ugostitelji zahtevaju trajno snižavanje stope PDV-a
Ugostiteljstvo je u Nemačkoj i posle pandemije u problemima, pa je Udruženje hotela i restorana (Dehoga) ponovo zahtevalo da porez na dodatu vrednost (PDV)... Nemački ugostitelji zahtevaju trajno snižavanje stope PDV-a

Ugostiteljstvo je u Nemačkoj i posle pandemije u problemima, pa je Udruženje hotela i restorana (Dehoga) ponovo zahtevalo da porez na dodatu vrednost (PDV) bude dugoročno niži, objavila je agencija DPA.

„Letnja sezona u brojnim mestima nije ispunila očekivanja“, ocenilo je to udruženje u utorak, i istaklo da su situaciju dodatno otežali „uporno skupa hrana i energenti, kao i viši troškovi angažovanja osoblja“.

Vlada je, inače, tokom pandemije privremeno smanjila PDV na hranu u ugostiteljskim objektima sa 19 na sedam odsto. Potom je zbog energetske krize važenje te uredbe produžila do kraja ove godine.

Kancelar Olaf Šolc (Scholz) je krajem avgusta najavio moguće dalje produženje uredbe, ali uz ogradu da „u novembru ili decembru Bundestag mora da vidi da li ima novca za pokrivanje tih troškova“.

Rasprava o mogućem povećanju PDV-a ugostiteljima je ulila neizvesnost i brigu – hoće li moći da opstanu.

Dehoga je upozorila na teške posledice eventualnog povećanja stope PDV-a sa sedam na 19 odsto od 1. januara 2024. i tražila „fer poreze“.

Ugostiteljstvo je posebno teško podnelo mere ograničenja za vreme pandemije, i u gubicima je već tri godine, navelo je to udruženje.

  • Dux011

    5.9.2023 #1 Author

    Podrska za to.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    5.9.2023 #2 Author

    Ne moze se tri godine nadomestiti sa par meseci smanjenja poreza,mora to mnogo duze da se odobri da bi ugostitelji uopste i opstali…

    Odgovori

  • DOBRILA

    6.9.2023 #3 Author

    I treba da se usvoji to..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...