Amerika ne očekuje novi aranžman

Neslaganje nemačkih ministara o trgovinskom sporazumu sa SAD

EUSvetVesti

21.3.2022 14:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Neslaganje nemačkih ministara o trgovinskom sporazumu sa SAD Neslaganje nemačkih ministara o trgovinskom sporazumu sa SAD
Nemački ministar privrede Robert Habek (Robert Habeck) odbacio je predlog ministra finansija Kristijana Lindnera (Christian Lidner) o mogućem novom sporazumu o slobodnoj trgovini sa... Neslaganje nemačkih ministara o trgovinskom sporazumu sa SAD

Nemački ministar privrede Robert Habek (Robert Habeck) odbacio je predlog ministra finansija Kristijana Lindnera (Christian Lidner) o mogućem novom sporazumu o slobodnoj trgovini sa Sjedinjenim Američkim Državama. Raniji predlog sporazuma između Evropske unije i SAD je zamrznut posle velikih demonstracija u Evropi 2016. godine.

„Sporazum niti Amerikanci očekuju, niti može u kratkom roku da ima bilo kakve rezultate“, rekao je Habek, prenosi DPA.

On je istakao da je tokom nedavne posete Vašingtonu razgovarao i sa američkim sekretarom za trgovinu i da postoji bolje, jednostavnije i uspešnije rešenje, a to je, prema njegovim rečima, Savet za trgovinu i tehnologiju SAD i EU.

„Tu instituciju treba proširiti. To nam treba, a tim putem već odavno idemo“, naglasio je Habek.

On je istakao da su partneri sa dve strane Atlantika, čija je saradnja sada osnažena, rešenje za trgovinu pronašli, samo je potrebna primena.

„Ne treba nam ideološka rasprava jer može da blokira put saradnje i razumevanja koji gradimo. Bitno da plan za trgovinu primenjujemo, štitimo i širimo, jer Amerika to upravo i očekuje“, istakao je Hebek.

spoljnotrgovinska razmena
Foto: Pixabay.com

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner je prethodno pozvao na novi pokušaj sklapanja sporazuma o slobodnoj trgovini sa SAD.

Osvrćući se na rat u Ukrajini, Lindner je rekao da „trenutna kriza posebno ističe važnost slobodne trgovine sa partnerima u svetu koji deli iste vrednosti, a iz pregovora o TTIP treba da učimo.“

Podsetimo, prethodni sporazum TTIP (Transatlantsko trgovinsko i investiciono partnerstvo) zamrznut je 2016. godine. TTIP je u Evropi izazvao masovne proteste, delom zato što su aktivisti za zaštitu životne sredine i potrošači strahovali da će narušiti visoke standarde Evropske unije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...