Velike razlike u nivou obrazovanja, kao i u udelu u zatvorskoj populaciji

Nezaposlenost Afroamerikanaca u SAD viša za 60 odsto od nacionalnog proseka

AnalizaSvetU fokusuVesti

12.5.2021 09:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nezaposlenost Afroamerikanaca u SAD viša za 60 odsto od nacionalnog proseka Nezaposlenost Afroamerikanaca u SAD viša za 60 odsto od nacionalnog proseka
Američki Biro za statistiku rada objavio je „Situaciju zapošljavanja – april 2020“. Ukupna zaposlenost prema ovom istraživanju porasla je za 266.000 od marta, dok... Nezaposlenost Afroamerikanaca u SAD viša za 60 odsto od nacionalnog proseka

Američki Biro za statistiku rada objavio je „Situaciju zapošljavanja – april 2020“. Ukupna zaposlenost prema ovom istraživanju porasla je za 266.000 od marta, dok je stopa nezaposlenosti 6,1 odsto. Međutim, sa rezultatom od 9,7 odsto, stopa nezaposlenosti u populaciji Afroamerikanaca bila je 60 odsto viša od nacionalnog proseka, prenosi portal 247wallst.

Zaposlenost u SAD je promenjena zbog recesije vođene pandemijom u periodu od kraja marta i početka aprila 2020. Međutim, oporavak još uvek nije konačan, a istraživanje je pokazalo da je stopa nezaposlenosti u aprilu iznosila 6,1 odsto, a broj nezaposlenih 9,8 miliona. Ove mere znatno su niže od nedavnih vrednosti za april 2020. godine, ali ostaju iznad nivoa pre pandemije korona virusa (3,5 procenata, odnosno 5,7 miliona u februaru 2020. godine).

Tokom aprila je stopa nezaposlenosti među belačkom populacijom iznosila 5,3 odsto. Među odraslim muškarcima ta brojka je bila 6,1 odsto, a među ženama 5,6 odsto, među Hispanoamerikancima 7,3 odsto i 5,7 odsto među Azijatima.

Podaci pokazuju da je nezaposlenost Afroamerikanaca bila 83 procenta veća od one koja je zabeležena u aprilu. Nezaposlenost je u američkoj crnoj populaciji uvek bila veća od nacionalnog proseka. Među najčešće navedenim razlozima je taj što se zakoni protiv diskriminacije ne sprovode na odgovarajući način.

Mnogo je lakše prikazati veliku razliku kroz obrazovanje. Prema Nacionalnom centru za statistiku obrazovanja, postojale su velike razlike u pismenosti i matematici između crnačke i belačke dece. Podaci obuhvataju period između 1992. i 2015. godine, tokom koga nije primećen značajniji napredak. Obrazovanje je pokazatelj stepena zapošljavanja ljudi i njihovog nivoa prihoda.

Mnogi stručnjaci tvrde da je još jedan od glavnih razloga razlike u nezaposlenosti, udeo stanovništva sa zatvorskim kaznama. U 2017. godini, na primer, Afroamerikanci su predstavljali 12 odsto odrasle populacije u SAD, ali zato 33 procenta osuđene zatvorske populacije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...