tragedija u beogradu istakla ranije probleme u bezbednosti

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije sutra obustavlja rad u školama

SrbijaVesti

3.5.2023 15:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije sutra obustavlja rad u školama Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije sutra obustavlja rad u školama
Posle jutrošnjeg oružanog napada učenika na đake i osoblje osnovne škole u Beogradu Glavni odbor Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) saopštio je da... Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije sutra obustavlja rad u školama

Posle jutrošnjeg oružanog napada učenika na đake i osoblje osnovne škole u Beogradu Glavni odbor Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) saopštio je da se od četvrtka obustavlja rad u školama u Srbiji.

Odluka je doneta na osnovu Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, jer zaposlenima u prosveti preti neposredna opasnost po život i zdravlje, piše u saopštenju.

NSPRS zahteva hitno smenjivanje ministra prosvete Branka Ružića, „zbog odgovornosti za današnju tragediju u Osnovnoj školi ‘Vladislav Ribnikar’ u Beogradu, u kojoj je više lica ubijeno“.

NSPRS ukazuje da je više puta zahtevao od Ministarstva prosvete da „umesto šminkanja postojećih propisa, preduzme opsežne mere kako bi se podigla bezbednost u školama, što su ministar i Ministarstvo ignorisali“.

Pre samo desetak dana, konkretne predloge i jasan stav o problemu bezbedednosti u školama, ministru Ružiću ponovio je predsednik sindikata Dušan Kokot, na javnoj raspravi o izmenama i dopunama Zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja u Palati Srbija, ističe se u saopštenju.

NSPRS navodi da se u prosveti „godinama štedi na kvalitetu: mnoge škole rade bez psihologa, pedagoga i drugog stručnog osoblja, direktori se postavljaju po političkoj pogodnosti, a ne po kvalitetu, nastavnom osoblju su propisima vezane ruke, a niskim primanjima suzbijena motivacija za pedagoški rad sa decom. Posledice su katastrofalne, a danas su postale očigledne i najširoj javnosti“.

  • Jj992

    3.5.2023 #1 Author

    I treba.

    Odgovori

  • Maky

    3.5.2023 #2 Author

    Podrska za prosvetne radnike!

    Odgovori

  • MAJA

    4.5.2023 #3 Author

    Naravno da treba da strajkuju

    Odgovori

  • jevtić

    4.5.2023 #4 Author

    Sve lepo rečeno u tekstu. Velika podrška

    Odgovori

  • SHALIMAR

    5.5.2023 #5 Author

    Naravno da treba,na niske grane su pali,sto je nedopustivo…

    Odgovori

  • MODESTY

    7.5.2023 #6 Author

    Naravno da i treba tako , drugačije bi bilo neprihvatljivo

    Odgovori

  • Vale

    7.5.2023 #7 Author

    A kako drugacije

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...