Oslo odgovorio na kritike iz Varšave

Norveška takođe na gubitku od rata u Ukrajini

SvetU fokusuVesti

23.5.2022 13:23 Autor: Vladimir Jokanović 8

Norveška takođe na gubitku od rata u Ukrajini Norveška takođe na gubitku od rata u Ukrajini
Državni sekretar norveškog Ministarstva spoljnih poslova Ejvind Vad Peterson (Eivind Vad Petersson) rekao je da je suprotno rečima poljskog premijera Mateuša Moravjeckog (Mateusz Morawiecki),... Norveška takođe na gubitku od rata u Ukrajini

Državni sekretar norveškog Ministarstva spoljnih poslova Ejvind Vad Peterson (Eivind Vad Petersson) rekao je da je suprotno rečima poljskog premijera Mateuša Moravjeckog (Mateusz Morawiecki), Norveška pretrpela gubitke zbog rata Rusije i Ukrajine.

Moravjecki je ranije izjavio da će višak dobiti Norveške od prodaje nafte i gasa „premašiti 100 milijardi evra“, kao i da je to indirektan ratni plen za Oslo, prenosi Euractiv. „Dragi norveški prijatelji, ovo nije fer“, rekao je Moravjecki, koji je naveo da bi Norveška trebalo da podeli taj profit sa drugima.

Prema rečima norveškog državnog sekretara, „iako su norveški prihodi od nafte porasli kao rezultat rata u Ukrajini“, vrednost fonda koji upravlja i raspolaže naftnom industrijom „smanjio se za oko 550 milijardi norveških kruna (54 milijarde evra) ove godine, delom zbog padova na berzi“.


Vad Peterson je naveo da će „norveška privreda i potrošači osetiti povećanje cena struje i benzina“, ali je istakao da je „Norveška značajno doprinela podršci Ukrajini i da će učiniti mnogo više u budućnosti“. Helsinški komitet za ljudska prava oceni je da „Poljska kao sused Ukrajine ima određeno moralno pravo da komentariše situaciju“.

Procenjuje se da je više od 3,5 miliona izbeglica iz Ukrajine prešlo u Poljsku od 24. februara kada ruska vojska pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini. Od 3,5 miliona izbeglih, njih dva miliona ostao je u Poljskoj, prenosi RTE. Poljska vlada pokušava da izbegne formiranje izbegličkih kampova, već apeluje na poljske porodice da primaju izbeglice, obećavajući naknadu od 10 evra dnevno po osobi.

  • jelena93

    23.5.2022 #1 Author

    Svi su na gubitku, pa i Norveška..

    Odgovori

  • Dzebac

    23.5.2022 #2 Author

    Tesko je predvideti razmere ovog rata, tesko je za svaku drzavu u Evropi!

    Odgovori

  • Milovan94

    23.5.2022 #3 Author

    Nema ovde država koje su na dobitku.

    Odgovori

  • SNEZANA

    23.5.2022 #4 Author

    Svi smo nazalost na gubitku,samo da se sto pre ova agonija zaustavi

    Odgovori

  • kaćica

    23.5.2022 #5 Author

    Nisu svi zbog rata na gubitku.

    Odgovori

  • GOCA BG

    23.5.2022 #6 Author

    Svaka zemlja trpi posledice,neka manje neka vise…

    Odgovori

  • DJORDJE1

    24.5.2022 #7 Author

    Na većinu zemalja utiče trenutni rat, nije samo Norveška u pitanju..

    Odgovori

  • MAŠA

    15.1.2023 #8 Author

    Lako mi je za Norvesku…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...