Do 15. maja sve granične ispostave na novom sistemu

Nova carinska aplikacija u primeni na Kotromanu, Badovincima i Velikom Gradištu

SrbijaVesti

4.4.2024 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nova carinska aplikacija u primeni na Kotromanu, Badovincima i Velikom Gradištu Nova carinska aplikacija u primeni na Kotromanu, Badovincima i Velikom Gradištu
Uprava carina saopštila je da je 3. aprila počela sa radom nova aplikacija za evidentiranje punih i praznih prevoznih sredstava u drumskom i rečnom... Nova carinska aplikacija u primeni na Kotromanu, Badovincima i Velikom Gradištu

Uprava carina saopštila je da je 3. aprila počela sa radom nova aplikacija za evidentiranje punih i praznih prevoznih sredstava u drumskom i rečnom saobraćaju čime će, kako su ocenili, tranzit kroz Republiku Srbiju biti dodatno olakšan.

Planirano je da u prvoj fazi Pilot projekta koja je počela 3. aprila 2024. godine, na carinskim ispostavama Kotroman i Badovinci počne evidentiranje ulaska i izlaska punih i praznih prevoznih sredstava u drumskom, a na carinskoj ispostavi Veliko Gradište u rečnom saobraćaju.

Iz Uprave carina naveli su da je za poslednje tri godine obrađeno gotovo šest miliona tranzitnih deklaracija, a samo u prvom tromesečju 2024. skoro pola miliona što, kako ističu, svedoči o tome da broj vozila koja tranzitiraju kroz našu zemlju iz godine u godinu raste.

Zbog toga je Uprava carina u okviru projekta “Unapređenje tranzitnog sistema NCTS faze 5“ razvila aplikaciju za evidentiranje kako punih, tako i praznih kamiona i brodova.

U drugoj fazi Pilot projekta, od 17. aprila, uvođenje aplikacije počeće i na carinskim ispostavama Batrovci, Terminal Horgoš, Terminal Gradina, Preševo i Gostun.

U novu aplikaciju se unose podaci o ulasku i izlasku punih i praznih kamiona i brodova, a zahvaljujući integraciji sa drugim, već postojećim sistemima, carinske kontrole će se sprovoditi na osnovu podataka analize rizika, uz upotrebu elektronske obrade podataka.

Za sada će se putem nove aplikacije vršiti kontrola licenci za domaće prevoznike, dok kasnija faza predviđa da se na ovaj način vrši i kontrola dozvola za strane prevoznike.

Predviđeno je da od 15. maja 2024. godine sve granične carinske ispostave za drumski i rečni saobraćaj rade u novoj aplikaciji.

  • SABRINA

    4.4.2024 #1 Author

    Ako je aplikacija uvedena da bi se posao završio brže i efikasnije, onda ok.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...