lanci snabdevanja između dve zemlje previše usporeni

Hrvatski i srpski privrednici za ubrzanje carinskih provera na granici

EUPoslovanjePreduzetnikRegionSrbija

13.2.2024 09:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Hrvatski i srpski privrednici za ubrzanje carinskih provera na granici Hrvatski i srpski privrednici za ubrzanje carinskih provera na granici
Kraći lanci snabdevanja i jačanje saradnje u sektorima trgovine i poljoprivrede između Hrvatske i Srbije ima golemu ulogu za prosperitete obe ekonomije, poruka je... Hrvatski i srpski privrednici za ubrzanje carinskih provera na granici

Kraći lanci snabdevanja i jačanje saradnje u sektorima trgovine i poljoprivrede između Hrvatske i Srbije ima golemu ulogu za prosperitete obe ekonomije, poruka je sa sastanka Hrvatske gospodarske komore i Privredne komore Srbije održanog u Vinkovcima uz predstavnike Vukovarsko-srijemske županije, Carinske uprave i Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske.

„Optimizacija saobraćaja na graničnim prelazima, posebno kada su u pitanju veterinarski i fitosanitarni pregledi, prioritetno je pitanje za poslovne zajednice dve zemlje. Na granici sa Srbijom postoji samo jedna granična kontrolna postaja, i to drumska na Bajakovu, što opterećuje promet i rezultuje time da su preduzetnici s obe strane granice suočeni s dugim čekanjima,“ pojasnila je Mirjana Čagalj, potpredsednica HGK za građevinarstvo i saobraćaj.

Razgovaralo se zato o mogućnosti izgradnje granične kontrolne postaje (GKP) za železnički prevoz. GKP sprovode kontrole nad životinjama i robom koja se iz trećih zemalja uvozi na jedinstveno tržište Evropske unije.

Odluku o njihovom rasporedu na spoljnim granicama EU donosi Evropska komisija koja ih takođe i odobrava za rad. Kao lokacija železničke GKP razmatra se prelaz Tovarnik – Šid. A iako su Carinska uprava i MUP pokazali dobru volju i potvrdili je na sastanku, zeleno svetlo daće Evropska komisija.

Hrvatski proizvođači svinjskog mesa na sastanku su se požalili da nemaju “izlaznu tačku” jer je u Srbiji još uvek na snazi zabrana uvoza svinjetine iz cele Hrvatske zbog afričke svinjske kuge.

„Mađarskoj, koja je bila u sličnoj situaciji kao mi, Srbija je već pre nekog vremena skinula zabranu pod uslovom da se priloži izjava kako meso ne dolazi iz ugroženog područja. Naši proizvođači apeluju na donositelje odluka u Republici Srbiji da relaksiraju zabranu i za nas, to jest da se dozvoli uvoz svinjskog mesa iz Hrvatske pod uslovom da je termički obrađeno na temperaturi od minimalno 80 °C. Već ovaj ustupak bi mnogim proizvođačima bio od velikog značaja“, rekao je Josip Zaher, savetnik predsednika HGK, i dodao kako veruje da će biti sluha s druge strane za ovaj izazov kao i za onaj carinsko-administrativnih poteškoća u poslovanju sa Srbijom.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...