Treća ekonomija evrozone računa na pomoć iz evropskih fondova

Novi italijanski budžet sa poreskim rasterećenjima

EUVesti

12.4.2023 08:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Novi italijanski budžet sa poreskim rasterećenjima Novi italijanski budžet sa poreskim rasterećenjima
Italijanska premijerka Đorđa Meloni (Giorgia Meloni) predstavila je nešto ekspanzivnije fiskalne izglede za ovu godinu, sa ciljem dodatnog ekonomskog rasta kroz smanjenje poreza. Treća... Novi italijanski budžet sa poreskim rasterećenjima

Italijanska premijerka Đorđa Meloni (Giorgia Meloni) predstavila je nešto ekspanzivnije fiskalne izglede za ovu godinu, sa ciljem dodatnog ekonomskog rasta kroz smanjenje poreza.

Treća najveća ekonomija evrozone će se povećati za jedan odsto u 2023. godini prema planu budžeta koji je objavljen u utorak, što je 0,1 procentni poen više nego što bi imala bez te dodatne mere, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija Italije.

Rezultat će značiti deficit od 4,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, umesto 4,35 odsto koliko bi sadašnja zakonska regulativa ostvarila, piše Bloomberg.

Dodatni fiskalni prostor finansiraće više od tri milijarde evra (3,3 milijarde dolara) za smanjenje poreza za porodice sa nižim prihodima i doprineće opštem smanjenju poreskog opterećenja.

“Razboritost sadržana u ovom dokumentu pokazuje odgovornu ambiciju“, rekao je ministar finansija Đankarlo Đorđeti (Giancarlo Giorgetti), “realno je težiti većem rastu BDP-a u narednim godinama.”

Budžetski plan prati višenedeljne pregovore i ilustruje kompromise koje trostranačka vladajuća koalicija mora da prihvati dok lideri pokušavaju da izbalansiraju prioritete obuzdavanja ogromnog duga zemlje, dok istovremeno pomažu ekonomiji.

Poboljšani rezultat rasta budžeta za ovu godinu biće nadoknađen manje ružičastim rezultatom u 2024. Rast je tada ciljan na 1,5 odsto, što je manje u odnosu na prethodnu procenu od 1,9 odsto.

Ekonomski izgledi će verovatno zavisiti od kašnjenja sredstava iz Fonda za oporavak Evropske unije, namenjenih Italiji. Italijanska vlada radi na dobijanju treće rate tog novca, a u toku su razgovori sa evropskim institucijama o reviziji pojedinih projekata, prekretnica i ciljeva, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...