sporiji rast troškova za energiju

Inflacija u proizvodnom sektoru evrozone pala na najniži nivo za 17 meseci

EU

4.4.2023 14:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Inflacija u proizvodnom sektoru evrozone pala na najniži nivo za 17 meseci Inflacija u proizvodnom sektoru evrozone pala na najniži nivo za 17 meseci
Inflacija prozivođačkih cena u evrozoni je u februaru pala na najniži nivo u poslednjih 17 meseci, pokazuju podaci objavljeni u utorak. Cene industrijskih proizvođača... Inflacija u proizvodnom sektoru evrozone pala na najniži nivo za 17 meseci

Inflacija prozivođačkih cena u evrozoni je u februaru pala na najniži nivo u poslednjih 17 meseci, pokazuju podaci objavljeni u utorak.

Cene industrijskih proizvođača porasle su za 13,2 odsto u odnosu na pre godinu dana u februaru, u odnosu na revidirani godišnji rast od 15,1 procenat u januaru, saopštio je Eurostat.

Troškovi su sporije rasli za energiju (17,4 odsto u februaru prema 20,7 procenata u januaru), kao i za intermedijarne proizvode (9,3 odsto), trajne proizvode (8,7 odsto) i netrajne proizvode široke potrošnje (15,2 procenta).

Cene industrijskih proizvođača u evrozoni u februaru 2023. godine, u poređenju sa februarom 2022. godine, porasle su za 17,4 odsto u energetskom sektoru, 15,2 procenta za netrajne proizvode široke potrošnje, 9,3 odsto za intermedijerne proizvode, 8,7 odsto za trajna potrošna dobra i 7,3 procenta za kapitalnih proizvoda.

Bez energenata, inflacija cena proizvođača se ohladila na 10,2 odsto u februaru, sa 11,1 odsto u januaru, prenosi Anadolu Agency.

Inflacija proizvođačkih cena u Evropskoj uniji je takođe pala na 14,5 odsto u februaru. Cene su porasle u svim državama članicama, a najveći godišnji rast zabeležen je u Mađarskoj (56,1 odsto), Letoniji (37,4) i Slovačkoj (33,8 odsto).

Na mesečnom nivou, cene industrijskih proizvođača pale su u februaru za 0,5 odsto u evrozoni i 0,6 procenata u EU.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...