Aspen Institut: Kako oživeti proces?

Novi predlog za integraciju Zapadnog Balkana na ekonomsko tržište EU

AnalizaEUVesti

17.9.2021 08:01 Autor: Stanislav Stanišić 0

Novi predlog za integraciju Zapadnog Balkana na ekonomsko tržište EU Novi predlog za integraciju Zapadnog Balkana na ekonomsko tržište EU
Predlozi novih modela pristupanja Evropskoj uniji za Zapadni Balkan, koji bi uključivali postepenu integraciju zemalja pre punopravnog članstva, bili su u fokusu rasprave „EU... Novi predlog za integraciju Zapadnog Balkana na ekonomsko tržište EU

Predlozi novih modela pristupanja Evropskoj uniji za Zapadni Balkan, koji bi uključivali postepenu integraciju zemalja pre punopravnog članstva, bili su u fokusu rasprave „EU integracije Zapadnog Balkana: Kako oživeti proces zastoja?“ koju je organizovao Aspen Institute Germany.

Prema osnivaču Evropske inicijative za stabilnost, Geraldu Knausu, Zapadnom Balkanu treba ponuditi atraktivan privremeni cilj – članstvo na jedinstvenom tržištu – kako bi se vratio uticaj EU u regionu. On je podsetio da je devedesetih godina prošlog veka Austriji i Finskoj bilo dozvoljeno da se pridruže jedinstvenom tržištu pre nego što su postale punopravne članice.

Knaus je komentarisao slučaj Turske, naglasivši da je uticaj EU u toj zemlji veoma ograničen, a jedan od razloga je taj što su građani i političke elite prestali da veruju da će se pristupanje Uniji ikada dogoditi. Dodao je da je situacija na zapadnom Balkanu slična.

Knaus tvrdi i da bi se ponudom članstva na jedinstvenom tržištu vratio uticaj Evropske unije na vladavinu prava, jer bi zemlje morale pokazati rezultate i iskrenu nameru da postanu članice.

Direktorka Instituta za evropsku politiku u Skoplju (EPI) i članica mreže Think for Europe (TEN), Simonida Kacarska, složila se da postoji potreba da se razmišlja van okvira i da, iako neki predlozi mogu zvučati drastično, manja prilagođavanja, ocenila je, nisu uspela.

„Osećaj je da smo zaglavljeni. Dvadeset godina u istorijskom smislu nije mnogo, ali ako zaista proživljavate to je dug proces”, rekla je Kacarska.

Ona i njene kolege iz mreže TEN predlažu postepeno članstvo ili diferenciranu integraciju Zapadnog Balkana u EU.

Direktorka Finansijskog odeljenja pri nemačkom ministarstvu spoljnih poslova, Sabine Stor (Sabine Stohr), ocenila je da predlog o ulasku zemalja Zapadnog Balkana na jedinstveno tržište pre nego što postanu punopravne članice neće biti dovoljno atraktivan. Ona je, međutim, dodala da se zalaže za integraciju Zapadnog Balkana u ekonomske aspekte Unije, gde je to moguće.

Takođe je ukazala na potrebu vođenja strateškog dijaloga u EU o tome zašto mu je potreban Zapadni Balkan, reformisan i demokratski.

S druge strane, ona je tvrdila da nije protivljenje država članica primarni uzrok odugovlačenja proširenja, već nedostatak napretka u osnovama u regionu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...