zaštita zdravlja i bezbednost zaposlenih na prvom mestu

Obaveza poslodavca da proceni rizike rada na velikim vrućinama

SrbijaU fokusuVestiZdravlje

20.7.2022 13:41 Autor: Stefan Petrović 18

Obaveza poslodavca da proceni rizike rada na velikim vrućinama Obaveza poslodavca da proceni rizike rada na velikim vrućinama
Visoke temperature koje su došle sa početkom leta i te kako mogu predstaviti opasnost za radnike, a u narednim danima ta opasnost može biti... Obaveza poslodavca da proceni rizike rada na velikim vrućinama

Visoke temperature koje su došle sa početkom leta i te kako mogu predstaviti opasnost za radnike, a u narednim danima ta opasnost može biti još i veća, budući da meteorolozi najavljuju tropske vrućine koje će potrajati.

Kako zaposleni na najbolji mogući način mogu da se zaštite od vrućina, naročito oni koji rade u spoljnim uslovima, poput građevinskih ili poljoprivrednih radnika? Da li postoje određene obaveze koje poslodavci moraju da poštuju, i pravila koja zaposleni treba da slede?

Kako u odgovoru na ova pitanja za Biznis.rs kažu iz Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, već je poslata preporuka poslodavcima i zaposlenima da obavljanje poslova na otvorenom treba prilagoditi uslovima visokih temperatura.

Iako, kako kažu iz ministarstva, poslodavac ne može uticati na visoke temperature, ono što mogu jeste da poštuju Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonske propise.

„Obaveza poslodavca jeste da Aktom o proceni rizika na radnom mestu i u radnoj okolini proceni rizike po bezbednost i zdravlje zaposlenih što se odnosi i na rad na otvorenom pri visokim temperaturama“, kažu iz ministarstva.

Pomenuti akt o proceni rizika zasniva se na utvrđivanju mogućih vrsta opasnosti i štetnosti na radnom mestu i radnoj okolini, na osnovu kojih se vrši procena rizika od nastanka povreda i oštećenja zdravlja zaposlenog, a poslodavac je dužan da ga donese za svako radno mesto, kao i da primeni mere za uklanjanje rizika.

Ukoliko se u pismenoj formi ne donese ovaj akt i ne utvrdi način i mere za otklanjanje rizika, poslodavac će, shodno pomenutom zakonom, biti kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 800.000 do milion dinara.

Kada je reč o pomenutim rizicima koje izazivaju visoke temperature, iz ministarstva nabrajaju sledeće simptome: dehidracija organizma, brže zamaranje, umanjenje sposobnosti za rad, povećanje grešaka pri obavljanju posla, što može da dovede do pojave zamora, toplotnih grčeva, iscrpljenosti, nesvestice, toplotnog udara i drugog.

Kako bi se rizik sveo na minimum, iz ministarstva poručuju da su poslodavci dužni da primenjuju mere koje podrazumevaju čestu zamenu zaposlenih za obavljanje poslova na otvorenom, češće pauze uz obezbeđivanje velikih količina vode i bezalkoholnih napitaka, obezbeđivanje prostora gde zaposleni mogu da se sklone od sunca i rashlade, obavezno davanje informacija zaposlenima o opasnostima po zdravlje zbog izlaganja visokim temperaturama, upoznavanje zaposlenih sa simptomima bolesti prouzrokovanih visokim temperaturama, obezbeđivanje i pružanje prve pomoći ukoliko dođe do zdravstvenih problema zaposlenih.

Radnik na građevini
Pixabay.com

Takođe, radnici koji rade na otvorenom i izloženi su povećanom riziku od raka kože i oštećenja oka zbog izlaganja suncu, sada mogu da mere nivoe štetnog ultraljubičastog (UV) zračenja na svojoj lokaciji pomoću nove aplikacije za mobilne telefone SunSmart Global UV, koju su pokrenuli Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Međunarodna organizacija rada (MOR).

„SunSmart Global UV“ aplikacija pruža petodnevne UV i vremenske prognoze na lokacijama širom sveta koje se mogu pretraživati. Ističe vremenske intervale kada je potrebna zaštita od sunca, sa ciljem da se pomogne ljudima da izbegnu prekomerno izlaganje UV zračenju i znaju kada da koriste zaštitu od sunca“, kažu iz ministarstva, dodajući da je aplikacija zasnovana na UV indeksu, koji ukazuje na nivo sunčevog UV zračenja na površini zemlje.

„Što je veća vrednost indeksa, veći je potencijal za oštećenje kože i očiju. Prilagođavanje aktivnosti na otvorenom i korišćenje zaštite od sunca preporučuje se kada je UV indeks 3 ili veći“, upozoravaju iz ministarstva.

 Smernice za bezbedan i zdrav rad

Pored preporuka ministarstva, postoje i Smernice za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama koje je pripremila Uprava za bezbednost i zdravlje na radu pri ovom ministarstvu, a simptomi i načini sprečavanja većih problema su podeljeni u nekoliko grupa:

 • Dehidracija
 • Sunčanica
 • Toplotni osip
 • Toplotni grčevi
 • Toplotna iscrpljenost
 • Toplotni udar

Pomenute smernice za svakog od ovih stanja obuhvataju određene reakcije kako bi se problemi sveli na minimum koji se kreću od hidriranja, u najlakšem, do hitne medicinske pomoći, u najtežem slučaju.

Pored ministarstva i drugih institucija, na opasnosti na radu prilikom izloženosti visokim temperaturama ukazuju i sindikati.

Tako je Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) na sajtu i putem društvenih mreža uputio apel podsetivši poslodavce i državne organe o obavezi koju imaju prema radnicima, kada su temperature na otvorenom više od 36 stepeni Celzijusa, pozivajući se na Odluku o preporukama za rad pri ekstremno visokim temperaturama iz 2007. godine, a koja se najviše odnosi na profesije koje su povezane sa građevinarstvom, poljoprivredom i ugostiteljstvom.

Bezbednost i zdravlje na radu – peta kategorija fundamentalnih principa radnih prava

Godišnje zasedanje Međunarodne organizacije rada (MOR), koje je ove godine trajalo od 27. maja do 11. juna, biće zapamćeno po donošenju odluke da se bezbednost i zdravlje na radu svrstaju u petu kategoriju fundamentalnih prava i principa u okviru Deklaracije o temeljnim principima i pravima na radu (1998). Povodom Stogodišnje deklaracije MOR-a o Budućnosti rada iz 2019. godine, konferencija MOR je izjavila da je bezbedan i zdrav rad presudan za dostojanstven rad.

 • MarijaS

  20.7.2022 #1 Author

  Ne bi trebali raditi ljudi na gradjevini po velikim vrućinama.

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  20.7.2022 #2 Author

  Na žalost retko koji poslodavac poštuje

  Odgovori

 • TINA

  20.7.2022 #4 Author

  Ipak rad treba da bude bezbedan za radnike

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  20.7.2022 #5 Author

  Pametan potez, moram priznati.

  Odgovori

 • GOCA BG

  20.7.2022 #6 Author

  Kod nas se ovaj zakon slabo postuje,gde god prodjete vidite gradjevince napolju po visokim temperaturama…

  Odgovori

 • MARA

  20.7.2022 #7 Author

  Bilo bi dobro da se to i poštuje..

  Odgovori

 • BRANA19

  21.7.2022 #8 Author

  Zalosno je pod kakvim uslovima nekad rade..

  Odgovori

 • goca87

  21.7.2022 #9 Author

  Njihove procene su malo drugačije tako da većina radi kao da nema rizika zbog vrućine

  Odgovori

 • TATJANA

  21.7.2022 #10 Author

  Samo kod nas nije vanredno za previsoke temperature

  Odgovori

 • N.N.

  21.7.2022 #11 Author

  Obaveza koju mnogi poslodavci ne postuju…

  Odgovori

 • DANIJELA

  21.7.2022 #12 Author

  Malo koji poslodavac ce na ovih dnevnih 35+ korigovati radno vreme radnicima ili poslati iste kuci jer nije bezbedno za rad.

  Odgovori

  • Dunja5

   21.7.2022 #13 Author

   Treba uzeti u obzir naročito za radnike koji rade na otvorenom duzi period…

   Odgovori

 • DEKSI

  22.7.2022 #14 Author

  Jeste bitno, al mnogi ne razmisljaju o tome..

  Odgovori

 • Anonimni

  24.7.2022 #15 Author

  Bas me zanima da li neko postuje ovaj zakon u Srbiji?

  Odgovori

 • STRAHINJA

  31.7.2022 #16 Author

  U jeku abnormalnog procavata gradjeviskog sektora , bas ce se baviti celim lancem, nisam siguran, nazalost u pitanju su zivoti, ali koga briga kad je profit bitniji

  Odgovori

 • MARIJA

  27.9.2022 #17 Author

  To uglavnom niko ne poštuje

  Odgovori

 • Moon

  6.11.2022 #18 Author

  Mislim da za to nikoga nije briga, nek se prilagodi radnik temperaturi na kojoj radi, zarada je najbitnija

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...