OBELEŽAVA SE DAN PROGRAMERA Srbija se izdvaja po broju žena softverskih inžinjera i kao dobra lokacija za digitalne nomade

Hi-techLifestyleSrbijaVesti

12.9.2020 08:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

OBELEŽAVA SE DAN PROGRAMERA Srbija se izdvaja po broju žena softverskih inžinjera i kao dobra lokacija za digitalne nomade OBELEŽAVA SE DAN PROGRAMERA Srbija se izdvaja po broju žena softverskih inžinjera i kao dobra lokacija za digitalne nomade
Srpska IT industrija, osim po znanju, veštinama i ekspertizi programera, izdvaja se i po broju žena softverskih inženjera, pokazuje najnovija analiza, urađena uoči Dana... OBELEŽAVA SE DAN PROGRAMERA Srbija se izdvaja po broju žena softverskih inžinjera i kao dobra lokacija za digitalne nomade

Srpska IT industrija, osim po znanju, veštinama i ekspertizi programera, izdvaja se i po broju žena softverskih inženjera, pokazuje najnovija analiza, urađena uoči Dana programera, koji se obeležava 12. septembra.

Naša zemlja rangirana je u grupi država koje imaju do 85.000 programera, rezultat je istraživanja State of European Tech, saopštila je softverska agencije Namics.

Procenat žena u srpskom IT sektoru je između 15 i 20 odsto, procena je Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Analiza organizacije Evropljanke u tehnologiji pokazala je da Južna i Istočna Evropa prednjače kada je u pitanju broj zaposlenih žena inženjera, a rezultati različitih istraživanja potvrđuju da je takva situacija i u Srbiji„, kazao je za Tanjug Filip Gort iz agencije Namics, u kojoj radi oko 50 odsto žena programera.

Foto: Pixabay.com

Broj programera u Evropi, koji je u 2019. godini iznosio 6.1 miliona, porastao je za oko 400.000 tokom poslednjih 12 meseci. Evropska IT industrija razvija se pet puta brže neko ostatak ekonomije u Evropi, pokazuju podaci Evrostata, kancelarije za statistiku EU.

Međunarodni dan programera, podsetimo, ustanovljen je 2009. godine u Rusiji, gde je i zvanični praznik. Od tada se obeležava svakog 256. dana u godini, jer taj broj 256 označava količinu različitih vrednosti koje se mogu predstaviti osmobitnim bajtom, najmanjom jedinicom za predstavljanje podataka na računaru.

Digitalni profesionalci sve češće se odlučuju za Beograd

Beograd je u prvoj polovini godine bio na sedmom mestu u Evropi na sajtu Nomad list, jednoj od najpoznatijih internet lokacija za ocenjivanje destinacija za digitalne nomade, saopštila je „Digitalna Srbija“.

Takav rang među gradovima poput Lisabona i Berlina ukazuje na potencijal naše prestonice kao mesta koje privlači i zadržava digitalne nomade.

Oni biraju na kom mestu će da žive i često menjaju lokacije, a poslovi koje obavljaju pokrivaju različite oblasti – programiranje, digitalni marketing, igre na sreću, blokčejn, pisanje, e-trgovina, veštačka inteligencija, grafički dizajn…

Foto: Pixabay.com

Analiza Skener digitanih nomada (Digital Nomad Scanner) o digitalnim profesionalcima iz inostranstva koji su se odlučili da određeno vreme žive i rade u Beogradu, pokazala je da su pouzdana internet veza, niski troškovi života, ali i kultura, klima, građanske slobode, transport, jezik, kvalitet vazduha, udaljenost plaža ili planina ovde presudni faktori.

Saznanja iz izveštaja takođe svedoče da je glavni grad Srbije posebno je atraktivan, jer ima karakteristike svetske metropole, a spada u jedan od najpristupačnijih glavnih gradova u Evropi, rezultati su izveštaja koji su uradili „Digitalna Srbija” i Laboratorija za ubrzani razvoj UNDP.

Takođe, kao dobre strane digitalni nomadi najčešće ističu to što u Beogradu imaju pristup brzom i stabilnom internetu, zanimljivoj startap sceni i prostorima za zajednički rad, kao i zatp što je van šengenske zone. Kao razloge navodili su i što je lako kroz grad ići pešice, ljudi su srdačni i dobro govore engleski.

Kako je priliv digitalnih nomada značajan izvor znanja i povezivanja sa svetom, pozicioniranjem Beograda kao grada koji razume potrebe tog tipa radnika proširila bi se mreža digitalnih profesionalaca koji u domaći ekosistem donose potrebne veštine, otvorile bi se nove prilike i unapredila njegova reputacija, navodi se u saopštenju „Digitalne Srbije“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...