Istekao rok za besplatno usklađivanje sa zakonom

Od 21. februara ustanove kulture za preregistraciju plaćaju taksu od 6.500 dinara

SrbijaVesti

21.2.2023 17:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Od 21. februara ustanove kulture za preregistraciju plaćaju taksu od 6.500 dinara Od 21. februara ustanove kulture za preregistraciju plaćaju taksu od 6.500 dinara
Agencija za privredne registre (APR) objavila je da je 20. februara istekao rok za besplatnu preregistraciju i usklađivanje ustanova kulture sa zakonom. Ustanove kulture... Od 21. februara ustanove kulture za preregistraciju plaćaju taksu od 6.500 dinara

Agencija za privredne registre (APR) objavila je da je 20. februara istekao rok za besplatnu preregistraciju i usklađivanje ustanova kulture sa zakonom.

Ustanove kulture imale su na raspolaganju period od tri meseca za besplatnu preregistraciju i usklađivanje sa Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o kulturi.

“Od 21. februara 2023. godine, ustanove kulture će, uz registracionu prijavu za upis usklađivanja i dokumentaciju, imati obavezu da podnesu i dokaz o plaćenoj naknadi za registraciju u iznosu od 6.500 dinara”, navode iz APR.

Naime, odredbom člana 15. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi propisana je obaveza usklađivanja, odnosno preregistracije postojećih ustanova kulture iz sudskog u Registar ustanova kulture, koji je uspostavljen u Agenciji za privredne registre kao elektronska, centralna, javna baza podataka o registrovanim ustanovama kulture u javnoj i privatnoj svojini, kao i onim ustanovama kulture u kojima su osnivači Republika Srbija, autonomna pokrajina, jedinica lokalne samouprave ili čiji se programi, u celini ili većim delom, finansiraju iz budžeta.

Agencija je počela da vodi registar 18. novembra 2022. godine, kada je prestala nadležnost privrednih sudova, a ustanove kulture imale su rok od tri meseca za besplatnu preregistraciju, odnosno upis usklađivanja u registar.

Cilj preregistracije i upisa usklađivanja je uspostavljanje ažurne baze podataka u skladu sa novim zakonom i omogućavanje transparentnosti podataka o ustanovama kulture, čiji će podaci biti javni i dostupni na internet stranici Agencije.

  • Jovana24

    21.2.2023 #1 Author

    Ih, gde je kultura…

    Odgovori

  • VERA

    22.2.2023 #2 Author

    Setili se da otimaju to malo što ne ulažu u kulturu.

    Odgovori

  • TATJANA

    22.2.2023 #3 Author

    Verujem da su mnogi iskoristili taj besplatni period da se preregistruju

    Odgovori

  • FRUIT04

    26.2.2023 #4 Author

    Valjda treba da I’m se da, a ne da I’m se uzima.

    Odgovori

  • DASHA

    17.8.2023 #5 Author

    Kod nas naravno taksa na sve…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...