pitanje je da li će da padne tražnja zbog delta soja korona virusa

Odluka OPEC+ da nastavi s povećanjem proizvodnje oborila cene nafte

SvetVesti

2.9.2021 14:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Odluka OPEC+ da nastavi s povećanjem proizvodnje oborila cene nafte Odluka OPEC+ da nastavi s povećanjem proizvodnje oborila cene nafte
Cene nafte su pale danas nakon dogovora grupe zemalja članica grupe OPEC+ da zadrže politiku postepenog povećanja isporuka na međunarodno tržište, u vreme kada... Odluka OPEC+ da nastavi s povećanjem proizvodnje oborila cene nafte

Cene nafte su pale danas nakon dogovora grupe zemalja članica grupe OPEC+ da zadrže politiku postepenog povećanja isporuka na međunarodno tržište, u vreme kada raste broj slučajeva zaraze virusom Covid-19 širom sveta i kada mnoge američke rafinerije, kao ključni činilac potražnje za naftom, ne rade.

Cene severnomorske nafte tipa Brent je oslabila za 16 centi ili za 0,2 odsto, na 71,43 dolara za barel jutros rano na trgovanju, nakon što je juče skliznula za četiri centa. Vrednost američke nafte WTI je pala 23 centa ili za 0,3 procenta, na 68,36 dolara za barel, dok je u sredu ojačala za devet centi, izveštava Reuters.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, uključujući Rusiju, alijansa nazvana OPEC+, dogovorili su da nastave sa sprovođenjem plana o postepenom povećanju isporuka na tržište za 400.000 barela dnevno (bpd) svakog meseca.

Istovremeno, ova naftna grupa je povećala prognozu tražnje za naftom u 2022. godini sa prvobitno procenjenih 3,28 miliona barela na 4,2 miliona barela dnevno.

Britanska agencija dodaje da je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Bidan), koja je vršila pritisak na OPEC+ da dodato pojača isporuke kako bi se obuzdao rast cena benzina u SAD, izrazila  zadovoljstvo što je ova grupa potvrdila svoju privrženost povećanju ponude.

„Ono što nije tako izvesno jeste to da li će potražnja moći da raste brzo koliko OPEC+ predviđa imajući u vidu rizik od novih mera zatvaranja u borbi protiv širenja mutacija korona virusa“, ocenjuje Bjornar Tonhaugen, šef sektora za tržište nafte u kompaniji Rystad Energy.

Pored toga, rafinerijama nafte u Luizijani će možda trebati nekoliko nedelja da ponovo pokrenu proizvodnju nakon udara uragana Ida koji je zahvatio region, jer se operateri suočavaju sa nestašicama struje i vode, što će verovatno smanjiti potražnju za „crnim zlatom“.

Energetske kompanije nastoje da ponovo pokrenu platforme i naftovode u Meksičkom zalivu, pri čemu je oko 1,4 miliona barela dnevno nafte još uvek van mreže, saopštio je američki regulator za bušotine na moru.

Zalihe američke sirove nafte pale su za 7,2 miliona barela, dok su isporuke naftnih derivata iz rafinerija dostigle rekordan nivo uprkos širenju zaraze korona virusom u celoj zemlji, objavila je Uprava za energetske informacije (EIA).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...