Prodaja u Rusiji nepromenjena u odnosu na prošlu godinu

Operativni profit kompanije Pirelli u drugom kvartalu premašio očekivanja

BiznisNovacPoslovanjeVesti

5.8.2022 09:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Operativni profit kompanije Pirelli u drugom kvartalu premašio očekivanja Operativni profit kompanije Pirelli u drugom kvartalu premašio očekivanja
Jaka cenovna moć i smanjenje troškova pomoći će kompaniji Pirelli da prevaziđe ekonomske izazove, saopšteno je iz firme za proizvodnju guma nakon što je... Operativni profit kompanije Pirelli u drugom kvartalu premašio očekivanja

Jaka cenovna moć i smanjenje troškova pomoći će kompaniji Pirelli da prevaziđe ekonomske izazove, saopšteno je iz firme za proizvodnju guma nakon što je u drugom kvartalu premašila očekivanja u vezi sa operativnim profitom i povećala prognozu za zarade do kraja godine.

Iz italijanske kompanije je saopšteno da je njena prilagođena zarada pre kamate i poreza (EBIT) porasla za 21 odsto u periodu od aprila do juna, na 253 miliona evra, prevazišavši tako prognoziranih 238 miliona evra, piše Reuters.

Na rezultat je uticalo povećanje cena sirovina, na oko 116 miliona evra, zajedno sa troškovima proizvodnje, koji su iznosili 88 miliona evra, navode iz kompanije.

Generalni direktor Marko Trončeti Provera (Marco Tronchetti Provera) rekao je analitičarima da poslovni model kompanije Pirelli, okrenut proizvodnji visokokvalitetnih automobilskih guma, i njegova sposobnost da brzo odgovori na ključne probleme “daje samopouzdanje za borbu sa sve izazovnijim scenarijom”.

On je dodao da, gledajući unapred, za sada nema naznaka da bi moglo doći do slabljenja potražnje. Prognoze kompanije za ukupnu zaradu u 2022. godini, koje su prethodno bile između 5,9 i šest milijardi evra, sada iznose između 6,2 i 6,3 milijarde evra.

Takođe, kompanija je izmenila prognoze za neto gotovinske tokove za celu godinu, dok marže na prilagođeni EBIT ostaju na oko 15 odsto.

Iz kompanije Pireli je saopšteno da je prodaja u Rusiji u prvoj polovini godine činila oko 3 odsto globalne prodaje, uglavnom nepromenjena u odnosu na 2021.

Ranije ove godine, kompanija je najavila da premešta svoj proizvodni pogon, koji je okrenut izvozu, iz Rusije u druge zemlje, ali da će u zemlji ostaviti dve fabrike za lokalno tržište.

Troškovi relokacije izvozne proizvodnje koštaće Pirelli između 30 i 35 miliona evra, ali Trončeti je uveren da će ovi troškovi biti u potpunosti nadoknađeni do kraja godine boljim poslovanjem u drugim regijama.

  • GOCA BG

    6.8.2022 #1 Author

    Ogromna potraznja bez obzira na situaciju,i naravno da ostaju u Rusiji…

    Odgovori

  • ZVE84

    7.8.2022 #2 Author

    Pirelli odličan proizvođač, zašto bi im padao profit..?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...