"Tehnološka pljačka" u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Opljačkali 35 miliona dolara oponašajući klijentov glas

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

20.10.2021 19:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Opljačkali 35 miliona dolara oponašajući klijentov glas Opljačkali 35 miliona dolara oponašajući klijentov glas
„Deepfake“ tehnologija postala je neverovatno sofisticirana tokom godina, omogućavajući vaskrsavanje glasova mrtvih javnih ličnosti. Međutim, pojedinci su počeli da je koriste za kriminalne radnje.... Opljačkali 35 miliona dolara oponašajući klijentov glas

„Deepfake“ tehnologija postala je neverovatno sofisticirana tokom godina, omogućavajući vaskrsavanje glasova mrtvih javnih ličnosti. Međutim, pojedinci su počeli da je koriste za kriminalne radnje.

Takav je bio slučaj sa bankom Ujedinjenih Arapskih Emirata koju su kriminalci prevarili koristeći kloniranje glasa, da ukradu 35 miliona dolara. Sudski dokumenti koje je nedavno otkrio Forbes otkrili su da su prevaranti iskoristili boju glasa jednog kompanijskog izvršnog direktora kako bi prevarili menadžera banke da prebaci milione u njihovo vlasništvo. Otkriveni dokumenti pokazuju da se to dogodilo još početkom 2020. godine.

Lažni direktor je jednostavno tražio da mu se prebace sredstva radi poslovne „kupovine“, pravo na račun kriminalaca. Menadžer banke je prepoznao glas izvršnog direktora koji je ranije radio sa njim tako da je, verujući da je sve bilo ispravno, odobrio transfer novca.

Ujedinjeni Arapski Emirati sada traže pomoć američkih istražitelja u pronalaženju otprilike 400.000 dolara koji su otišli ​​na bankovne račune u SAD. Istražitelji u Dubaiju veruju da je u operaciji učestvovalo najmanje 17 ljudi koji su se okoristili „deepfake“ tehnologijom i da su novac slali bankama širom sveta.

Iako možda zvuči iznenađujuće, ovo je zapravo drugi poznati slučaj kriminalaca koji su iskoristili pomenutu tehnologiju da pokušaju da opljačkaju banku. U 2019. godini, kriminalci su koristili veštačku inteligenciju kako bi se predstavili kao direktor jedne nemačke firme koji je pokušao da prebaci 243.000 dolara iz engleske banke na račun u Mađarskoj, podseća The Wall Street Journal.

Sigurno je da će ova tehnologija u bliskoj budućnosti samo doprineti većem broju prevara, što pokušanih, a što uspelih. Pitanje je kako banke u pojedinim slučajevima dopuštaju odobravanje transakcija telefonskim, odnosno glasovnim putem, i na koji način će odgovarati na ovakve pretnje.

  • Anna

    23.10.2021 #1 Author

    Hahahahahahaha!!! Teško da će uspeti. A nesrećnik koji je dopustio transakciju je nadrljao.

    Odgovori

  • Tina

    7.11.2021 #2 Author

    Prevaranti se svega sete. Novi nacin pljacke je to. Nadam se da ce biti uhvaceni

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...