BERZA MIRUJE U OČEKIVANJU KVARTALNOG IZVEŠTAJA

Oprez investitora zbog zasedanja FED

AnalizaBerzaNovacSvetU fokusuVesti

28.4.2021 16:17 Autor: Vladimir Jokanović 1

Oprez investitora zbog zasedanja FED Oprez investitora zbog zasedanja FED
Berze su mirovale u utorak, dok su investitori bili u iščekivanju sastanka američkog FED u sredu, možda poslednjeg na kojem neće biti reči, kako... Oprez investitora zbog zasedanja FED

Berze su mirovale u utorak, dok su investitori bili u iščekivanju sastanka američkog FED u sredu, možda poslednjeg na kojem neće biti reči, kako se očekuje, o ukidanju vanrednih finansijskih mera usvojenih za olakšavanje života i poslovanja u uslovima pandemije.

Američka centralna banka već 14. mesec posluje u visokom stepenu pripravnosti, počevši od obaranja referentne kamatne stope na takozvanu nultu vrednost preko noći. FED je takođe pokrenuo niz programa kako bi tržište održalo likvidnost i kreditnu sposobnost dok je pandemija gasila ekonomiju, prenosi CNBC.

Od zvaničnika FED ne očekuje se da pokrenu bilo kakvu akciju nakon sastanka, ali bi oni mogli da saopšte podatke o znakovima oporavka ekonomije, koja je pomognuta fiskalnom i monetarnom politikom i sve većim procentom vakcinisanih građana SAD.

Foto: Youtube screenshot

Očekuje se da će u izveštaju koji će biti objavljen u četvrtak biti potvrđen rast BDP za 6,5 odsto u prvom kvartalu, kao i prognoza rasta za oko 10 procenata u drugom kvartalu tekuće godine. Analitičari ne očekuju da će predsednik FED Džerom Pauel (Jerome Powell) pre leta dati bilo kakve naznake šta bi mogao preduzeti u vezi sa bilansom stanja.

FED je preduzeo mere bez presedana da spreči ekonomski krah i da održi funkcionisanje finansijskih tržišta. Kao rezultat tih mera bilans stanja povećao se na 7.900 milijardi dolara. Očekuje se da će proces napuštanja stimulativnih politika biti spor i detaljno osmišljen.

Analitičari agencije Moody’s ocenjuju da zvaničnicima FED ističe vreme i da će idući put kada se budu sastali morati da priznaju koliko je ekonomija jaka. Oni očekuju mnogo nižu nezaposlenost i puno poslovanja, ali upozoravaju da postoji osnova za inflaciju, što je teško zanemariti.

Foto: Tanjug/AP

Akcije na Njujorškoj berzi stagnirale su u utorak ili su blago pale nakon što su prethodnog dana dostigle nove istorijski rekordne vrednosti, dok su vrednosti državnih obveznica oslabile uoči objavljivanja kvartalnih rezultata i zasecanja FED.

Tehnološki indeks Nasdaq Composite dostigao je rekordnih 14.170,91 na zatvaranju berze u ponedeljak, a u utorak je oslabio za 0,3 odsto u očekivanju kvartalnih rezultata kompanija Microsoft, Alphabet i Facebook. Indeks S&P500 zaustavio se u utorak u blizini unutardnevne maksimalne vrednosti koju je postigao u ponedeljak, a zatim je tokom popodneva oslabio za 0,1 procenat.

Analitičari koji su govorili za Financial Times ocenjuju da će Pauel u izjavi za javnost ponoviti poruku da će Centralna banka dati prioritet ekonomskom oporavku i jačanju tržišta rada, pre nego što preduzme bilo kakve poteze za obuzdavanje rastuće inflacije.

Investitori su na oprezu zbog bilo kakvih nagoveštaja da će FED razmotriti smanjenje svojih mesečnih kupovina obveznica u iznosu od 120 milijardi dolara u narednim mesecima. Zabrinutost je pojačana prošle nedelje kada je Kanadska banka postala prva centralna banka država G7 koja je smanjila obim kupovine pandemijskih obveznica.

Indeks dolara porastao je za 0,2 odsto, a u sredu za dodatnih 0,12 procenata. Trgovci devizama predvideli su pad dolara do 20 procenata ove godine, zbog labavih monetarnih uslova SAD. Panevropski indeks Stoxx600 ojačao je u sredu za više od 0,2 odsto, ostajući blizu svoje najviše aprilske vrednosti, dok je britanski FTSE100 izgubio 0,3 odsto vrednosti.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...