Potražnja za investicionim dobrima niža 10,7 odsto

Oštar pad narudžbina u nemačkim fabrikama

EUVesti

6.12.2021 11:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Oštar pad narudžbina u nemačkim fabrikama Oštar pad narudžbina u nemačkim fabrikama
Nemačke fabrike su zabeležile oštar pad narudžbina u oktobru zbog znatno manje potražnje iz zemalja izvan evrozone, pokazuju današnji zvanični statistički podaci. Ministarstvo privrede... Oštar pad narudžbina u nemačkim fabrikama

Nemačke fabrike su zabeležile oštar pad narudžbina u oktobru zbog znatno manje potražnje iz zemalja izvan evrozone, pokazuju današnji zvanični statistički podaci.

Ministarstvo privrede je saopštilo da su porudžbine pale za 6,9 odsto u odnosu na septembar, što je drugi najveći pad u poslednja tri meseca. U avgustu su narudžbine pale za 8,8 odsto, dok su u septembru registrovale porast za 1,8 odsto, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Associated Press.

Fabričke narudžbine su važan pokazatelj snage nemačke ekonomije. Najnoviji podaci dolaze u vreme slabljenja poslovnog poverenja domaćih privrednika zbog kontinuiranih problema s uskim grlima u lancu snabdevanja i ponovnog rasplamsavanja zaraze korona virusa.

Potražnja za investicionim dobrima, kao što su fabričke mašine, pala je u oktobru za 10,7 odsto, saopštilo je nemačko Ministarstvo privrede.

Ukupni podaci pokazuju da su se porudžbine iz zemalja izvan devetnaestočlanog monetarnog bloka pale za 18,1 odsto, dok je potražnja nemačkih partnera iz evrozone opala za 3,2 odsto. Domaća tražnja je, s druge strane, porasla u oktobru za 3,4 odsto.

Ministarstvo privrede je navelo da su ukupne porudžbine bile za jedan odsto manje nego u istom mesecu 2020. godine, dodajući da je ovaj indeks trenutno nestabilan i da značaj najnovijih dešavanja „preuveličavati“. U saopštenju je precizirano da, ako se izuzmu masovne porudžbine, onda pad narudžbine iznosi samo 1,8 odsto na mesečnom nivou.

  • GocaBG

    6.12.2021 #1 Author

    Trpe velike gubitke i naravno da je sve svedeno na minimum…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...