manifestacija traje do 24. maja

Otvoren 66. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća u Beogradu

SrbijaVesti

21.5.2024 13:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Otvoren 66. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća u Beogradu Otvoren 66. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća u Beogradu
Na Beogradskom sajmu je, pod sloganom „Inspirišemo razvoj“, otvoren 66. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, najstarija i najpoznatija regionalna tehničko-tehnološka sajamska manifestacija, inače... Otvoren 66. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća u Beogradu

Na Beogradskom sajmu je, pod sloganom „Inspirišemo razvoj“, otvoren 66. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, najstarija i najpoznatija regionalna tehničko-tehnološka sajamska manifestacija, inače prva sajamska manifestacija modernog Beogradskog sajma.

Sajam je svečano otvorila predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić, a prisutnima su se obratili i dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Srbije i Čen Đačang (Chen Jiachang), zamenik ministra nauke i tehnologije Narodne Republike Kine.

U hali 2C, gde je pod okriljem Vlade Srbije i resornih ministarstava organizovana i spektakularna izložba inovacija i novih tehnologija pod nazivom „Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve – zakorači u održivu budućnost“, ceremoniju svečanog otvaranja uveličali su brojni predstavnici Vlade Srbije, najviši predstavnici resornih ministarstva, ambasadori i drugi gosti i izlagači.

Sajam tehnike održava se u sedam hala Beogradskog sajma, na više od 15.000 kvadratnih metara izlagačkog prostora, a okupio je oko 600 domaćih i stranih izlagača i drugih učesnika iz tridesetak zemalja sa četiri kontinenta. Pored pojedinačnih, organizovani su grupni nastupi Češkе, Mađarske, Slovenije, Srbije, Kine, Republike Srpske (BiH).

Osnovu izlagačkih programa čine inovativne tehnologije u industrijama 4.0 i 5.0, „klasične“ robne grupe kao što su CNC mašine, obradni centri, različiti alati i pribori, elektronika, automatizacija i robotika, merna oprema i uređaji, procesna tehnika, hidraulika i pneumatika, 3D i laserske tehnologije, metalurgija i livarstvo, tehnologije zavarivanja, elektroenergetika, termotehnike i KGH, pa sve do zelene industrije, logistike, skladištenja, industrijskog pakovanja, industrijske i kibernetske bezbednosti i zaštite.

Ovaj spektar proširen je dostignućima kao što su veštačka inteligencija i mašinsko učenje, 5G mreže, blokčejn tehnologije, proširena i virtuelna stvarnost, kvantni računari, nanotehnologije, čiste energije, IoT, dronovi itd.

Sajam tehnike biće otvoren do petka, 24. maja, a radno vreme je svakog dana od 10 do 18 časova.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...