žetva na azijskom potkontinentu ugrožena zbog visokih temperatura

Otvorena mogućnost izvoza indijskog žita u ugrožene države

BiznisSvetVesti

16.5.2022 09:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Otvorena mogućnost izvoza indijskog žita u ugrožene države Otvorena mogućnost izvoza indijskog žita u ugrožene države
Indija je saopštila da će ostaviti otvorenom mogućnost izvoza žita u zemlje ugrožene nestašicom hrane, uprkos ranije objavljenoj zabrani. Indijski ministar trgovine B.V.R. Subrahmanjan... Otvorena mogućnost izvoza indijskog žita u ugrožene države

Indija je saopštila da će ostaviti otvorenom mogućnost izvoza žita u zemlje ugrožene nestašicom hrane, uprkos ranije objavljenoj zabrani. Indijski ministar trgovine B.V.R. Subrahmanjan rekao je da će državna administracija do jula dozvoliti privatnim kompanijama da ispune ranije preuzete obaveze za izvoz gotovo 4,3 miliona tona žita.

Indija je do aprila izvezla milion tona žita, koje uglavnom izvozi u susedni Bangladeš, Nepal i Šri Lanku, prenose Mina.

Iz indijskog Direktorata za stranu trgovinu je ranije saopšteno da je zabranjen izvoz žita i da ta mera odmah stupa na snagu. U saopštenju je navedeno da rast cena žita na globalnim nivou ugrožava bezbednost kada je reč o hrani u Indiji i susednim državama.

Od početka godine, cene žita na globalnom nivou porasle su na najviši nivo u 40 godina.

Žetva je u Indiji ugrožena usled talasa rekordno visoke temperature. Indija je druga u svetu po količini proizvodnje žita, ali većinu troši na sopstvene potrebe.

  • TATJANA

    16.5.2022 #1 Author

    Tteba omoguciti izvoz zita ka ugrozenim zemljama

    Odgovori

  • SNEZANA

    17.5.2022 #2 Author

    Mnogo zemalja je ugrozeno,I to treba dozvoliti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...