gazprom očekuje da premaši plan

Ove godine 5,6 milijardi kubika gasa kroz Severni tok 2

SvetVesti

20.8.2021 11:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ove godine 5,6 milijardi kubika gasa kroz Severni tok 2 Ove godine 5,6 milijardi kubika gasa kroz Severni tok 2
Isporuke gasa kroz gasovod Severni tok 2 mogle bi ove godine da iznose 5,6 milijardi kubnih metara, objavio je ruski državni energetski gigant Gazprom.... Ove godine 5,6 milijardi kubika gasa kroz Severni tok 2

Isporuke gasa kroz gasovod Severni tok 2 mogle bi ove godine da iznose 5,6 milijardi kubnih metara, objavio je ruski državni energetski gigant Gazprom.

Izgradnja gasovoda je u julu bila 99 odsto završena, a barža za polaganje cevi Fortuna radi na poslednjoj deonici. Očekuje se da će transport gasa kroz Severni tok 2 početi već u oktobru, a količine bi mogle da premaše plan, smatraju stručnjaci, prenosi Tanjug pozivajući se na Russia Today.

Zamenik šefa ruskog Fonda za energetsku bezbednost Aleksej Grivač kaže da bi, ako isporuke preko Severnog toka 2 počnu u oktobru, obim mogao da nadmaši sadašnje procene.

„Ne može se isključiti mogućnost da će Evropa morati da pokrene oba kraka (Severnog toka 2) do kraja godine“, dodao je on.

Projekat gasovoda Severni tok 2 sastoji se od dva cevovoda, ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje iz Rusije u Nemačku kroz Baltičko more. Prvi krak gasovoda potpuno je završen u junu ove godine.

Nakon saopštenja Gazproma objavljenog u četvrtak, cene gasa u Evropi su na prepodnevnom trgovanju pale za 9,4 odsto na oko 480 dolara za 1.000 kubnih metara, izvestila je agencija TASS, pozivajući se na podatke Interkontinentalne berze Evropa (ICE). Međutim, u popodnevnim satima su ponovo porasle na oko 490 dolara za 1.000 kubnih metara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...