Smanjuje se bogatstvo ruskih tajkuna

Ovogodišnji minus Romana Abramoviča 7,3 milijarde dolara

NovacSvetVesti

2.9.2022 08:55 Autor: Vladimir Jokanović 2

Ovogodišnji minus Romana Abramoviča 7,3 milijarde dolara Ovogodišnji minus Romana Abramoviča 7,3 milijarde dolara
Bogatstvo najimućnijih Rusa smanjilo se za 53,939 milijardi dolara od početka tekuće godine, prema indeksu milijardera agencije Bloomberg. Najveći finansijski gubitak pretrpeo je predsednik... Ovogodišnji minus Romana Abramoviča 7,3 milijarde dolara

Bogatstvo najimućnijih Rusa smanjilo se za 53,939 milijardi dolara od početka tekuće godine, prema indeksu milijardera agencije Bloomberg. Najveći finansijski gubitak pretrpeo je predsednik upravnog odbora kompanije Severstal Aleksej Mordašov, čije se bogatstvo smanjilo za 7,53 milijarde dolara na 21,3 milijarde.

Roman Abramovič, akcionar rudarsko-metalurškog holdinga Evraz, izgubio je 7,34 milijarde dolara, a njegovo bogatstvo danas se procenjuje na 10,7 milijardi dolara. Bogatstvo predsednika uprave čeličane NLMK Vladimira Lisina smanjeno je za 5,91 milijardu dolara na 22,1 milijardu, prenosi Komersant.

Akcionar gasne kompanije Novatek, Genadij Timčenko, izgubio je 4,65 milijardi dolara, nakon čega je njegovo bogatstvo procenjeno na 17,8 milijardi dolara. Viktor Rašnjikov, predsednik borda direktora Magnitorske železare izgubio je 4,41 milijardu dolara, a njegovo bogastvo sada je procenjeno na 9,8 milijardi dolara.

Foto: Beta/AP

Međutim, nisu svi ruski milijarderi na gubitku u ovoj godini. Predsednik rudarsko-metalurške kompanije Norilsk Nickel i holdinga Interros Vladimir Potanin uvećao je od 1. januara svoje bogatstvo za 2,2 milijarde dolara na 33 milijarde.

Od početka ruske vojne operacije u Ukrajini 24. februara, uvedene su sankcije protiv jednog broja ruskih milijardera. Tako su Roman Abramovič, Viktor Rašnjikov, Genadij Timčenko i drugi milijarderi potpali pod sankcije EU, a njihova imovina u inostranstvu je zamrznuta.

Magazin Forbes objavio je prošle nedelje da su najbogatiji ljudi sveta izgubili više od 30 milijardi dolara. Najbogatija osoba na svetu, direktor kompanije Tesla Ilon Mask (Elon Musk), izgubio je 5,4 milijardi dolara u ovoj godini, a reč je pre svega o berzanskim gubicima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...