PAD PROFITABILNOSTI I RAST KREDITA BANKARSKOG SEKTORA U CENTRALNOJ I ISTOČNOJ EVROPI, pokazuje istraživanje Raiffeisen Researcha

BankeNovacRegionVesti

15.11.2020 13:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

PAD PROFITABILNOSTI I RAST KREDITA BANKARSKOG SEKTORA U CENTRALNOJ I ISTOČNOJ EVROPI, pokazuje istraživanje Raiffeisen Researcha PAD PROFITABILNOSTI I RAST KREDITA BANKARSKOG SEKTORA U CENTRALNOJ I ISTOČNOJ EVROPI, pokazuje istraživanje Raiffeisen Researcha
Profitabilnost bankarskog sektora u Centralnoj i istočnoj Evropi mogla bi biti manja za 30 do 50 odsto u 2020. i 2021. u odnosu na... PAD PROFITABILNOSTI I RAST KREDITA BANKARSKOG SEKTORA U CENTRALNOJ I ISTOČNOJ EVROPI, pokazuje istraživanje Raiffeisen Researcha

Profitabilnost bankarskog sektora u Centralnoj i istočnoj Evropi mogla bi biti manja za 30 do 50 odsto u 2020. i 2021. u odnosu na scenario bez pandrmije korona virusa, navodi se u najnovijim pognozama Raiffeisen Researcha, prenosi indikator.ba.

Kako se navodi, pad profitabilnosti na tržištima Centralne i Jugoistčne Evrope mogao bi biti bliži nivou od 50 odsto.

U istraživanju se prognozira da bi se u 2020. i 2021. povrat kapitala mogao kretati u rasponu od četiri do devet odsto na većini tržišta regiona sa rizikom smanjenja u 2021. godini.

Prema ovom istraživanju, kreditni rast na tržištima regiona u prvoj polovini 2020. bio je mnogo snažniji nego u „klasičnoj“ makroekonomskoj ili finansijskoj krizi. Ovaj rast se objašnjava snažnim zaokretom posle prve faze “lockdown” kao i novom maloprodajnom pristupu, prilagođenom novim okolnostima.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Kreditiranje u nekim zemljama CE/SEE bilo je znatno robusnije nego što se očekivalo. Kao i u zapadnoj Europi, ovo se posebno odnosi na stambene kredite (npr. u Češkoj, Slovačkoj ili Rumuniji, Hrvatskoj i Rusiji). Kreditiranje je takođe podržano kontinuiranim programima podrške i subvencijama (npr. Poljska, Češka, Slovačka, Bugarska ).

Kako se ističe, trenutno se kreditni rast u regionu Centralne i Istočne Evrope kreće u rasponu od pet do sedam odsto u proseku na godišnjem nivou. Na nekim tržištima, poput Mađarske, Srbije i možda Albanije, ove godine moguće su čak i dvocifrene stope rasta kredita (u lokalnoj valuti). Isto se može odnositi na rusko tržište. Poređenja radi, prethodne krizne godine u regionu obeležile su negativne vrednosti ili stope rasta kredita od najviše dva do četiri odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...