Zvanični podaci o vrednosti indeksa menadžera nabavke

Pad proizvodne aktivnosti u Kini peti mesec zaredom

SvetVesti

1.3.2024 10:33 Autor: Vladimir Jokanović 1

Pad proizvodne aktivnosti u Kini peti mesec zaredom Pad proizvodne aktivnosti u Kini peti mesec zaredom
Proizvodna aktivnost u Kini smanjena je u februaru peti mesec zaredom, pokazali su u petak rezultati zvaničnog istraživanja, povećavajući pritisak na Peking da uvede... Pad proizvodne aktivnosti u Kini peti mesec zaredom

Proizvodna aktivnost u Kini smanjena je u februaru peti mesec zaredom, pokazali su u petak rezultati zvaničnog istraživanja, povećavajući pritisak na Peking da uvede više stimulativnih mera dok se parlament priprema za ključni godišnji sastanak iduće nedelje.

Zvanični indeks menadžera nabavke u proizvodnji (PMI) koji je izračunao Nacionalni zavod za statistiku pao je u februaru na 49,1 sa 49,2 u januaru, prenosi Reuters. Pad indeksa u skladu je sa očekivanjima analitičara.

Sezonski faktori doprineli su slabljenju PMI jer su fabrike bile zatvorene tokom praznika kineske Nove godine, koja je ove godine pala 10. februara. Prema istraživanju koje su proveli Caixin/S&P Global proizvodna aktivnost se ipak širi i nove porudžbine rastu.

Uzeti zajedno, ovi podaci istakli su neujednačen ekonomski oporavak, održavajući pritisak na vlasti dok tržišta traže hrabrije podsticajne mere i reforme kako se zaštitio dugoročni potencijal rasta Kine.

Sa izuzetkom septembra prošle godine, kineski zvanični PMI ostao je u padu od marta 2023. Ekonomisti očekuju da će se slab zamah rasta produžiti i u tekućem mesecu, kao i da će rast kineskog BDP-a u prvom kvartalu biti oko četiri odsto na godišnjem nivou, nakon rasta od 5,2 procenta u prošlom kvartalu.

Kina će na parlamentarnom zasedanju sledeće nedelje objaviti svoj celogodišnji cilj rasta za 2024. godinu, a upućeni očekuju da će Peking zadržati sličan cilj rasta kao prošle godine od oko pet procenata.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...