Najveći gubitak mesečnih prihoda od 1942. godine

Pad realnih plata u Švajcarskoj

SvetVesti

9.11.2022 16:07 Autor: Vladimir Jokanović 1

Pad realnih plata u Švajcarskoj Pad realnih plata u Švajcarskoj
Radnici u Švajcarskoj suočeni su sa najvećim gubitkom realnih plata od 1942. godine. Poslodavci su ove godine podigli plate u proseku za 1,1 odsto... Pad realnih plata u Švajcarskoj

Radnici u Švajcarskoj suočeni su sa najvećim gubitkom realnih plata od 1942. godine. Poslodavci su ove godine podigli plate u proseku za 1,1 odsto i nameravaju da ih povećaju za 2,2 odsto u idućoj godini, saopštila je investiciona banka UBS koja je anketirala 290 kompanija.

Uzimajući u obzir inflaciju, to se pretvara u stvarni gubitak od 1,8 procenata u 2022. godini, nakon čega sledi neznatno povećanje od 0,1 odsto u idućoj godini, prenosi Bloomberg. Povećanje plata za nešto više od dva odsto verovatno neće dovesti zaposlene u praznično raspoloženje, ocenjuju analitičari UBS-a.

Sektori u kojima su plate najviše porasle su građevinarstvo (1,1 odsto), administracija (1,0), IT, finansije i osiguranje (0,9). Plate su manje porasle u proizvodnji i transportu (0,8) i zdravstvenoj nezi (0,7 odsto), prenosi LeNews. Ugovori o platama utiču na oko 550.000 zaposlenih u Švajcarskoj, što je oko 11 odsto radne snage.

Povoljna okolnost je što se ne očekuje pokretanje spirale rasta plata i cena, zbog čega inflacija ne bi trebalo da raste sa sadašnjih 3,2 odsto. Rast potrošačkih cena u Švajcarskoj neočekivano je usporen u septembru i oktobru, ali i dalje je iznad cilja Švajcarske narodne banke.

Švajcarska nacionalna banka podigla je u septembru kamatne stope za 0,75 odsto, nakon čega je referentna kamatna stopa u toj zemlji posle osam godina opet pozitivna, 0,5 odsto. Švajcarska je poslednja zemlja u Evropi koja je vratila pozitivnu kamatnu stopu. Švajcarska centralna banka držala je kamatne stope na -0,75 odsto do juna tekuće godine, kada je podigla kamatne stope za 0,5 procenata.

Švajcarska nacionalna banka je od 2014. godine pratila politiku nulte kamatne stope, u cilju obuzdavanja rasta vrednosti nacionalne valute. Banka je godinama sprovodila velike intervencije na valutnim tržištima kako bi kontrolisala vrednost franka.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...