Evropske centralne banke u borbi protiv inflacije

Norveška i Švajcarska podigle kamatne stope

SvetVesti

22.9.2022 12:37 Autor: Vladimir Jokanović 4

Norveška i Švajcarska podigle kamatne stope Norveška i Švajcarska podigle kamatne stope
Norveška centralna banka Norges Banka povisila je u četvrtak kamatne stope za 50 baznih poena, a Švajcarska nacionalna banka za 75 baznih poena, pokušavajući... Norveška i Švajcarska podigle kamatne stope

Norveška centralna banka Norges Banka povisila je u četvrtak kamatne stope za 50 baznih poena, a Švajcarska nacionalna banka za 75 baznih poena, pokušavajući da obuzdaju rast inflacije.

Norges Banka povisila je kamatne stope na 2,25 procenata, nakon povećanja od 0,5 odsto i nagovestila da će verovatno nastaviti sa podizanjem kamatnih stopa u novembru, decembru i martu, kako bi do kraja zime kamatne stope dostigle tri odsto, prenosi Financial Times.

„Inflacija je značajno iznad našeg cilja od dva odsto i postoje izgledi da će inflacija ostati visoka duže nego što je ranije bilo projektovano. Podižemo referentnu kamatnu stopu u cilju smanjenja inflacije“, saopštila je centralna banka Norveške.

Norges Banka bila je jedna od prvih centralnih banaka koja je podigla kamatne stope pre godinu dana i od tada je održala stabilan ritam povećanja, a u međuvremenu su joj se pridružile i druge, uključujući Švedsku centralnu banku koja je ranije ove nedelje povećala stope za jedan procenat.

Švajcarska nacionalna banka podigla je kamatne stope za 0,75 odsto, nakon čega je referentna kamatna stopa u toj zemlji posle osam godina opet pozitivna, 0,5 odsto. Švajcarska je poslednja zemlja u Evropi koja je vratila pozitivnu kamatnu stopu.

Švajcarska nacionalna banka je od 2014. godine pratila politiku nulte kamatne stope, u cilju obuzdavanja rasta vrednosti nacionalne valute. Banka je godinama sprovodila velike intervencije na valutnim tržištima kako bi kontrolisala vrednost franka.

Švajcarska centralna banka držala je kamatne stope na -0,75 odsto do juna tekuće godine, kada je podigla kamatne stope za 0,5 procenata. Švajcarska je do sada imala relativno umeren nivo inflacije u poređenju sa drugim evropskim zemljama, 3,5 odsto u avgustu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...