Ove nedelje smanjeno trgovanje na Produktnoj berzi, konačno zabeležen negativni cenovni trend

Padaju cene kukuruza i soje

AgrobiznisBiznisVesti

12.11.2021 15:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Padaju cene kukuruza i soje Padaju cene kukuruza i soje
Stabilan cenovni nivo pšenice, kao i pad cena kukuruza i soje, obeležili su trgovanje primarnih poljoprivrednih proizvoda u nedelji na izmaku na Produktnoj berzi... Padaju cene kukuruza i soje

Stabilan cenovni nivo pšenice, kao i pad cena kukuruza i soje, obeležili su trgovanje primarnih poljoprivrednih proizvoda u nedelji na izmaku na Produktnoj berzi u Novom Sadu. Pored toga, drugu nedelju zaredom nastavlja se trend smanjivanja prometa na jedinoj robnoj berzi u našoj zemlji.

Ukupan promet od ponedeljka do petka iznosio je 3.566 tona robe, što je 24,14 odsto manje u odnosu na prethodnu sedmicu, a njena finansijska vrednost iznosila je 130.734.560,00 dinara, odnosno 20,15 procenata manje.

Pšenica je imala apsolutni količinski primat u trgovanju, sa ukupno prometovanom količinom od 2.800 tona.

Početkom nedelje, Vlada Srbije je, na predlog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, donela Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500, čime je maloprodajna cena hleba od brašna tog tipa ograničena na maksimalnih 46 dinara u narednih šest meseci sa mogućnostima produženja. Planirana je intervencija iz robnih rezervi od 30.000 tona brašna.

Ovakva odluka je kratkoročno uticala na smirivanje cene. Berzanski ugovori na paritetu FCA su zaključeni po ceni od 31,00 din/kg bez PDV-a sa klauzulom “gratis lager” do 31. decembra, odnosno 32,10 din/kg na paritetu CPT sa isporukom robe od 15. do 31. januara 2022. godine.

Zaključeni ugovori na Produktnoj berzi u Novom Sadu u periodu 08.11.2021-12.11.2021. godine/
Izvor: Produktna berza Novi Sad

Međutim, nakon izveštaja američkog ministarstva poljoprivrede (USDA), svetske krajnje zalihe ove žitarice su korigovane ka manjim iznosima u odnosu na prošlomesečnu procenu (sa 276,5 miliona tona na 275,8 miliona tona). U ovom kontekstu, cena pšenice na evropskoj robnoj berzi Euronext je zabeležila rast, što je uticalo i na cenu na domaćem tržištu. Tražnja je bila intenzivnija, a krajem nedelje ugovor je zaključen na cenovnom nivou od 31,50 din/kg bez PDV-a sa preuzimanjem do 31. decembra. Ponderisana cena je iznosila 31,03 din/kg bez PDV-a.

Za razliku od prethodne nedelje, gde je bila intenzivnija kupovina kukuruza, ove nedelje je  zabeležena smanjena aktivnost robno-berzanskih učesnika za žitaricu koja se najviše gaji u našoj zemlji. O tome govori podatak da su zaključena samo dva kupoprodajna ugovora za promptnu isporuku na cenovnom nivou od 26,30 din/kg bez PDV-a. Krajem nedelje, ponude na istom cenovno nivou sa klauzulom “gratis lager”, nisu naišle na adekvatan odgovor tražnje, što ukazuje  na pad cene ove žitarice.

Sojino zrno je takođe nastavilo sa silaznim cenovnim trendom. Odsustvo potražnje i dalje utiče na pad cene ove uljarice, koji je primetan prethodnih mesec dana. Berzanski ugovori na paritetu FCA, zaključeni su  u cenovnom opsegu od 72,00 do 72,30 din/kg bez PDV-a, dok je ugovor na CPT realizovan po ceni od 72,40 din/kg bez PDV-a. Uglavnom se trgovalo uz obračun kvaliteta. Prosečna cena trgovanja je iznosila 72,09 din/kg bez PDV-a. U odnosu na prethodnu nedelju podatak, cena soje je niža za 3,02 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...