U protekloj nedelji zabeležen je dobar promet na Produktnoj berzi

Padaju cene kukuruza i soje

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

29.10.2021 14:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Padaju cene kukuruza i soje Padaju cene kukuruza i soje
Poslednje nedelje u oktobru na Produktnoj berzi u Novom Sadu došlo je do pada cena primarnih poljoprivrednih proizvoda kukuruza i soje, dok je pšenica... Padaju cene kukuruza i soje

Poslednje nedelje u oktobru na Produktnoj berzi u Novom Sadu došlo je do pada cena primarnih poljoprivrednih proizvoda kukuruza i soje, dok je pšenica zabeležila rast cene. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 6.850 tona robe, što predstavlja rast od 42,71 u odnosu na prethodnu sedmicu, a ukupna finansijska vrednost trgovane robe iznosila je 259.843.500,00 dinara, uz rast od čak 50,16 procenata.

Posle kraće pauze, berba kukuruza je nastavljena. Na domaćem tržištu, zabeležen je negativan cenovni trend. Berzanski ugovori za kukuruz, u zavisnosti od kvaliteta, realizovani su u cenovnom rasponu od 25,50 do 26,70 din/kg bez PDV-a.

Nizak vodostaj Dunava, odražava se na funkcionisanje logističkih subjekata i jedan je od faktora koji utiče na cenu najprometovanije i najtraženije berzanske robe. Još jedan od razloga smanjene aktivnosti izvoznika za kupovinom kukuruza, jesu cene na domaćem tržištu koje su iznad izvoznih. Trenutno se radi samo realizacija prethodnih ugovora.

S obzirom na vremenske prilike, setva pšenice je probila optimalni rok. Tokom ove nedelje, tržište ove žitarice je bilo aktivnije. Prosečna sedmodnevna cena trgovanja je iznosila 30,31 din/kg bez PDV-a. Osim na domaćem tržištu, cene pšenice takođe su oštro rasle na Merkantilnoj berzi u Čikagu, gde su dostigle najviši nivo od 2013. godine.

Zaključeni ugovori na Produktnoj berzi u periodu 25.10. – 29.10.2021. godine/Izvor: Produktna berza

Soja je tokom čitave nedelje imala silazni trend. U odnosu na prethodni podatak, ova uljarica je pojeftinila za 3,33 odsto. Na ovakav cenovni trend uticalo je odsustvo intenzivnije tražnje od strane domaćih prerađivača i trgovaca. Ugovori su zaključeni u cenovnom opsegu od 75,50 din/kg do 77,00 din/kg bez PDV-a, sa jasnom tendencijom pada cene. Uglavnom se trgovalo uz obračun kvaliteta. Ponderisana cena je iznosila 75,95 din/kg bez PDV-a.

Stočni ječam prometovan je po ceni od 28,20 do 28,40 din/kg bez PDV-a. Ponderisan cena je iznosila 28,27 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 3,85 odsto u odnosu na prethodi upoređujući podatak.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...