poslodavci pozdravljaju najavljeno povećanje neoporezivog dela zarade

Paketom mera hrvatska vlada pokušava da stabilizuje privredu

BiznisNovacRegionVesti

9.9.2022 09:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Paketom mera hrvatska vlada pokušava da stabilizuje privredu Paketom mera hrvatska vlada pokušava da stabilizuje privredu
Hrvatsko udruženje poslodavaca (HUP) pozdravilo je vladin paket mera za pomoć građanima i privredi uz očekivanje da će on osigurati stabilnost. Energetska kriza pogađa... Paketom mera hrvatska vlada pokušava da stabilizuje privredu

Hrvatsko udruženje poslodavaca (HUP) pozdravilo je vladin paket mera za pomoć građanima i privredi uz očekivanje da će on osigurati stabilnost.

Energetska kriza pogađa sve privredne subjekte, bez obzira na njihovu delatnost i veličinu i zato je posebno važno što je vlada uvažila predloge poslodavaca i merama pomoći obuhvatila sve preduzetnike, istakli su iz HUP-a, prenosi Seebiz.

„Povećanje troškova energije i do 15 puta u odnosu na prošlu godinu ne može preživeti ni jedan preduzetnik bez teških posledica, bez obzira na veličinu. Zato pozdravljamo mere vezane za cenu električne energije koje je predstavila vlada jer one čine značajan korak u lakšem prevazilaženju krize sa kojom se suočavaju preduzetnici“, rekla je direktorka HUP-a Irena Veber (Weber) napominjući kako je vlada time osigurala stabilnost u krizi bez presedana.

Veber je istakla kako će sa vladom nastaviti razgovore o meri ograničavanja cena pojedinih prehrambenih proizvoda i pratiti njezin uticaj na domaću industriju, kako bi izbegli potencijalne negativne posledice takve mere ali i razjasnili pravne nedoumice vezane uz implementaciju mere.

„Vladin paket sigurno će amortizovati veliki udar cena energenata na domaću ekonomiju“, rekla je Veber napominjući kako su poslodavci ti koji osiguravaju plate svim zaposlenima, ali istovremeno investiraju u razvoj poslovanja.

Pravovremena podrška poslodavcima u ovakvim okolnostima garancija je zadržavanja standarda svih građana, istakla je Veber i dodala kako poslodavci očekuju dalje mere koje je vlada najavila, a tiču se dodatnih rasterećenja privrede vezanih uz cenu gasa, nakon što EU predstavi svoj plan.

Veber je navela i kako poslodavci najavljeno povećanje neoporezivog dela zarada pozdravljaju kao prvi korak nužnog rasterećenja plata u cilju povećanja konkurentnosti hrvatske privrede.

Vlada je u četvrtak predstavila jesenji paket mera za zaštitu stanovništva i privrede u ukupnom iznosu od 21 milijardu kuna, koji sadrži mere zaštite od rasta cena energenata i hrane kao i brojne subvencije i pomoći za građane, javni i privatni sektor.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...