nakon sukoba za energente, sledi borba za hranu?

Pandemija i rat u Ukrajini poljuljali domaću prehrambenu nezavisnost, ali je nisu ugrozili

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

15.10.2022 10:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 17

Pandemija i rat u Ukrajini poljuljali domaću prehrambenu nezavisnost, ali je nisu ugrozili Pandemija i rat u Ukrajini poljuljali domaću prehrambenu nezavisnost, ali je nisu ugrozili
Procene Međunarodnog monetarnog fonda ukazuju da se svet suočava sa najvećom nestašicom hrane, odnosno da ovaj problem direktno pogađa 345 miliona ljudi, saopštile su... Pandemija i rat u Ukrajini poljuljali domaću prehrambenu nezavisnost, ali je nisu ugrozili

Procene Međunarodnog monetarnog fonda ukazuju da se svet suočava sa najvećom nestašicom hrane, odnosno da ovaj problem direktno pogađa 345 miliona ljudi, saopštile su Ujedinjene nacije.

Pandemija, rat u Ukrajini, suša, usporeni lanci snabdevanja i sve skuplja proizvodnja jesu poljuljali, ali ne i ugrozili domaći prehrambeni suverenitet, piše RTS, i dodaje da žitarica, mesa, ulja, krompira, jabuke i šljive imamo više nego što trošimo.

„Na našu sreću još uvek imamo selo koje jeste u problemima, ali gde živi oko 40 odsto stanovništva, i u najkriznijim godinama, dakle, da bi se obezbedila prehrambena sigurnost, selo je najveći amortizer“, kaže agroekonomista Milan Prostran i dodaje da je ulaganje u male i mlade poljoprivrednike nova strategija Evropske unije za proizvednju veće količine hrane u zdravijoj životnoj sredini.

Aleksandar Bogunović iz Privredne komore Srbije kaže da ako je svetska kriza, to samo znači da će cene tih namirnica u inostranstvu biti više pa će u skladu sa tim i naši poljoprivrednici i naši prerađivači moći da zarade više prodajući taj višak koji ovde ostvaruju.

„Ukoliko ona bude ovde ograničenja, cena će moći da kompenzuju eventualno te razlike ograničene cene na domaćem tržištu kroz, recimo, ekstraprofit koji bi eventualno mogli da ostvare izvozom te robe na drugo tržište“, objašnjava Bogunović.

Dr Vlado Kovačević sa Instituta za ekonomiku poljoprivrede ističe da ukoliko bi bilo sprečavanja izvoza, poljoprivrednici bi imali niže cene i samim tim ne bi mogli da investiraju, to jest manje bi mogli da investiraju tako da bi to osetili već u sledećim godinama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je izjavio da pored primamljivih ponuda iz inostranstva za otkup naših zaliha, hranu moramo da čuvamo za sebe. On je upozorio da u svetu posle rata za energente dolazi i „rat za hranu“, piše RTS.

 

 • GOCA BG

  15.10.2022 #1 Author

  Nadam se da nece doci do toga…

  Odgovori

 • Lelica

  16.10.2022 #2 Author

  Rat je sve poremetio.

  Odgovori

 • VERA

  16.10.2022 #5 Author

  Ma mi imamo tako puno proizvida da to nece nista ugroziti.

  Odgovori

 • Dragana

  16.10.2022 #7 Author

  Samo nek nas plase

  Odgovori

 • LJUBIŠA

  16.10.2022 #8 Author

  Naš narod vidi sve!

  Odgovori

 • Milovan94

  16.10.2022 #9 Author

  Bitno da nije ugrozena

  Odgovori

 • TATJANA

  16.10.2022 #10 Author

  Nadamo se stabilizaciji

  Odgovori

 • Anna

  16.10.2022 #11 Author

  Hrane ima jer nema ko da je kupi.

  Odgovori

 • MAJALG

  16.10.2022 #12 Author

  Mislim da nece biti problema sa hranom samo ako se budu vukli pametni potezi od strane vlade.

  Odgovori

 • Maša

  16.10.2022 #13 Author

  Nisu jos uvek ali hoce…

  Odgovori

 • VILENJAK

  16.10.2022 #14 Author

  Samo da ludilo prestane.

  Odgovori

 • Boba3

  16.10.2022 #15 Author

  Ne mogu da nas ugroze

  Odgovori

 • Dzebac

  16.10.2022 #16 Author

  Kako je svima tako je i nama

  Odgovori

 • coka13

  21.10.2022 #17 Author

  Nestašice hrane može biti kao i do sad ako se ona bude veštački pravila radi zastrašivanja ljudi pred povećanje cena osnovnih namirnica. U suprotnom jako teško.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...