PANDEMIJA PREPOLOVILA BROJ TURISTA U EU Najveći pad zabeležen u aprilu i maju

AnalizaBiznisEUTurizamU fokusuVesti

25.11.2020 12:39 Autor: Marija Jovanović 0

PANDEMIJA PREPOLOVILA BROJ TURISTA U EU Najveći pad zabeležen u aprilu i maju PANDEMIJA PREPOLOVILA BROJ TURISTA U EU Najveći pad zabeležen u aprilu i maju
Turistička industrija pretrpela je ogromne gubitke zbog pandemije korona virusa, pokazuje najnovija analiza Eurostata.   Od januara do avgusta 2020. godine, broj noćenja u... PANDEMIJA PREPOLOVILA BROJ TURISTA U EU Najveći pad zabeležen u aprilu i maju

Turistička industrija pretrpela je ogromne gubitke zbog pandemije korona virusa, pokazuje najnovija analiza Eurostata.  

Od januara do avgusta 2020. godine, broj noćenja u objektima turističkog smeštaja u EU iznosio je 1,1 milijardu, što je pad od 50 odsto u poređenju sa istim periodom 2019. godine, navodi se u izveštaju Eurostata.

Foto: Eurostat

Uzimajući u obzir mesečne podatke, najizrazitiji pad broja noćenja u objektima turističkog smeštaja EU zabeležen je u aprilu (-95 odsto) i maju (-89 procenata) u poređenju sa istim mesecima prošle godine.

Tokom letnjeg perioda došlo je do delimičnog oporavka, sa padom od 71 odsto u junu, 42 odsto u julu i 32 odsto u avgustu.

Foto: Eurostat

U periodu jul-avgust 2020. godine, broj noćenja u objektima turističkog smeštaja smanjio se za 37 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, navodi Eurostat. Zabeleženi pad bio je veći kod gostiju iz inostranstva (-60 odsto), nego kod domaćih gostiju (-17 odsto).

Broj noćenja u objektima turističkog smeštaja opao je u svim državama članicama, pa se tako kreće od 29 odsto u Holandiji, do pada od 77 odsto u Grčkoj. Prema podacima Eurostata, u 16 od 25 država članica pad je premašio 40 procenata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...