Ugostitelji očekuju pad prometa do 60 odsto

Parlament BiH uskoro odlučuje o zakonu kojim se potpuno zabranjuje pušenje u zatvorenim prostorijama

LifestyleRegionVestiZdravlje

24.5.2021 12:33 Autor: Ljiljana Begović 0

Parlament BiH uskoro odlučuje o zakonu kojim se potpuno zabranjuje pušenje u zatvorenim prostorijama Parlament BiH uskoro odlučuje o zakonu kojim se potpuno zabranjuje pušenje u zatvorenim prostorijama
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u parlamentarnu proceduru uputila je Predlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duvana kojim bi se potpuno zabranila konzumacija... Parlament BiH uskoro odlučuje o zakonu kojim se potpuno zabranjuje pušenje u zatvorenim prostorijama

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u parlamentarnu proceduru uputila je Predlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duvana kojim bi se potpuno zabranila konzumacija duvanskih proizvoda u svim zatvorenim prostorijama, javnom prevozu i privatnim automobilima u kojima se nalaze deca.

Međutim, prema pisanju portala Klix.ba, sarajevski ugostitelji smatraju da će najavljena zabrana negativno uticati na njihovo poslovanje. Takođe, novi zakon mogao bi da ugrozi i duvansku industriju.

Pojedini zastupnici u domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine su među prvima reagovali na predloženi zakon. Tom prilikom su poručili da ga neće podržati, smatrajući da bi se njime znatno naštetilo privredi. Među njima ima i onih koji su već predložili amandmane na ovaj zakon. Traže da od zabrane budu izuzeti samo oni objekti u kojima se služe nargile.

Zbog toga se nameće pitanje zbog čega bi nargile bile izuzete od zabrane u ugostiteljskim objektima, ako se zna da se prilikom njihove konzumacije stvara i udiše štetan dim.

Ugostitelji: Zabrana bi značila smanjenje prihoda

Sarajevski ugostitelji upozoravaju na negativne ekonomske posledice eventualne zabrane. Saglasni su da se i zakonom i predloženim amandmanima zastupnika koji su ih javno predstavili, doslovno ubija njihovo poslovanje jer se predlaže potpuna zabrana pušenja u kafićima, što nije slučaj u Evropi – kao, na primer, u Hrvatskoj.

U ovoj susednoj državi cigarete se puše u kafićima u posebnim zonama i ovakav princip savršeno funkcioniše.

Pojedini ekonomisti se slažu sa ocenama ugostitelja, a to je da je zabrana predložena u vrlo teškom ekonomskom trenutku. To se posebno odnosi na ugostiteljstvo, koje je među najpogođenijim delatnostima u pandemiji korona virusa.

Foto: Pixabay.com, https://ecigarettereviewed.com/

Vlasnik restorana Dario Šabić je ukazao na društveni status cigarete u Bosni i Hercegovini.

„Ljudi su toliko navikli na pušenje u restoranima da će verovatno proći mnogo vremena da se naviknu na zapadni princip. Verujte da će zabrana u prvih nekoliko godina i te kako uticati na naš promet, koji je već poljuljan“, naglasio je.

Kako je naveo, njemu kao nepušaču zabrana odgovara, ali ne i kao ugostitelju. Očekuje da bi pad prihoda iznosio i do 60 odsto.

Sarajevski ugostitelji se slažu u tome da se oni koji tvrde da rade u njihovom interesu u stvari bave populizmom i ličnim interesima, a da se niko ne bavi malim preduzetnicima i ekonomskim rešenjima. U slučaju da zakon bude usvojen, i to sa amandmanima, predviđaju da će ugostiteljski objekti u celoj državi biti prazni, te da će veliki broj radnika ostati na ulici samo zbog tuđeg interesa.

Zabrana bi mogla izazvati nove ekonomske probleme

Ekonomista Faruk Hadžić kaže da bi vlast pre svega trebalo da ukaže na posledice ove zabrane po ekonomiju i društvo u celini. Upozorio je da bi ovakva zabrana mogla značiti gubitak radnih mesta koja su povezana sa duvanskom industrijom, a samim tim možda i pad prihoda od poreza.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...